BP si-a facut reclama in anii ’70 cu un joc gen Monopoly. Regulile sale au luat in calcul si criza din Golful Mexicului

2

In anii ’70, compania petroliera britanica a scos pe piata un joc de familie gen Monopoly numit Offshore Oil Strike si menit sa prezinte extazul forajului de petrol in largul marilor, dar si primejdiile si recompensele sale. Unul dintre cartonasele din categoria pericolelor suna asa: „Explozie. Platforma avariata. Costuri pentru curatarea scurgerii de petrol. Plateste 1 milion de dolari”. Din nefericire pentru compania petroliera, aceasta cifra reprezinta acum doar 1% din suma pe care a platit-o in fiecare zi pentru risipirea scurgerii de titei din Golful Mexicului. Potrivit ultimelor cifre, BP a cheltuit peste 3 miliarde de dolari de la explozia platformei Deepwater Horizon, din 20 aprilie.

Jucatorii Offshore Oil Strike, in numar de maxim patru, puteau concura pe tabla in avantul explorarii dupa petrol, construi platforme in largul marilor si trage conducte pana in tarile de bastina, cu primejdiile de rigoare, de genul celei mai sus amintite, scrie Metro.co.uk. Jocul marca BP, dezvoltat de compania scotiana Printabox, a fost donat de un colectionar Muzeului de Jucarii din Stansted, Essex, Marea Britanie. La vremea lui, Offshore Oil Strike era foarte rar si „obscur”, potrivit proprietarului muzeului, Alan Goldsmith, care adauga: „Paralela dintre joc si criza actuala este atat de ciudata”.

„Imaginea de pe cutie aduce foarte mult cu dezastrul [de acum], cu marea zbuciumata, platforma petroliera si sentimentul general de sfarsit al lumii”, continua el. „Am ramas uimit de cat de relevant este jocul, chiar daca a fost facut acum circa 35 de ani, pentru problemele BP de astazi”. Offshore Oil Strike costa in jur de 75 de lire sterline si nu s-a bucurat de multa popularitate dupa lansarea sa.

Foto: Captura Youtube. Imagine originala: Masons

Tags:2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger