BP, prinsa cu minciuna in cazul scurgerii petroliere

9

Saptamana trecuta v-am aratat intr-un editorial cum incearca multinationalele implicate in accidentul din Golful Mexicului sa scape de responsabilitate si sa fenteze cea mai puternica democratie din lume. Povestea nu se opreste aici. Compania British Petroleum (BP) pare sa fi fost prinsa cu minciuna, de data asta in ceea ce priveste cifrele referitoare la cantitatea de petrol care ajunge zilnic in ocean.

de Magor Csibi

Pe site-ul 1115.org se poate gasi o analiza pe aceasta tema cu titlul: „Cat de retardata poate fi o companie?”. Articolul analizeaza comunicarea si comunicatele de presa venite din partea BP de la accident pana astazi.

Ceea ce este interesant e ca BP sustinea de la bun inceput ca deversarile de petrol nu depasesc cantitatea de 5.000 de barili pe zi. Chiar daca specialistii estimau cantitati de aproximativ 10 ori mai mari, oficialii companiei au sustinut in continuare declaratia initiala.

Ruptura vine odata cu operatiunile de stopare a poluarii. BP a lansat cateva comunicate in care ne informa ca a reusit sa instaleze un sifon menit sa captureze petrolul deversat.

In acest fel, angajatii companiei britanice au ajuns sa capteze mai intai 2.010 de barili de petrol pe zi, pe urma 3.000, pentru a ajunge apoi sa anunte, printr-un purtator de cuvant, ca au reusit captarea unei cantitati de 5.000 de barili pe zi.

De aici devine interesanta povestea. In momentul in care BP isi asuma captarea unei cantitati de 5.000 de barili pe zi, compania petroliera sustinea in continuare ca deversarea nu depaseste 5.000 de barili. Insa camerele video amplasate tot de BP aratau ca o cantitate semnificativa de petrol se revarsa in continuare in ocean.

Asa ca British Petroleum si-a ajustat PR-ul si a dat o declaratie pentru AFP, unde purtatorul lor de cuvant ne spune ca “daca colectam 5.000 de barili pe zi, asta inseamna ca probabil cantitatea devarsarii poate sa fi putin mai mare decat s-a estimat initial”.

Povestea nu se termina aici, ne spune Sarabeth Guthberg pe 1115.org. Se pare ca dupa o perioada, BP si-a dat seama ca afirmatiile sale sunt mincinoase si a trebuit sa se decida ce minciuna sa sustina: cea cu cantitatea petrolului deversat sau cea cu captarea. Si reprezentantii companiei au luat o decizie surprinzatoare: au revenit si au spus ca ei capteaza doar 2.000 de barili pe zi, iar deversarea este, in continuare, de 5.000 de barili.

Asteptam cu nerabdare reactiile oficialilor, insa se pare ca reactiile atat la evenimente, cat si la declaratii apar cu intarziere. Pot doar sa concluzionez, cum am facut si in ultimul editorial, ca, deseori, “armele” corporatiilor par sa fie mai moderne decat cele ale oficialilor. Ei s-au dezvoltat urmarind piata, reactionand zi de zi la schimbari, fiind reactivi si proactivi, iar statul a ramas unul bazat pe traditii, pe administrare cu reguli exacte si cu o putere de reactie intarziata.

Acest caz ne arata inca o data dezavantajul statelor si implicit al cetatenilor in fata corporatiilor. Dar tare imi e teama ca nu vom invata nimic nici din acest accident.

Sursa: www.1115.org, Huffington Post

Tags:9 comentarii

 1. Pe ce ar trebui sa se concentreze BP? Sa astupe cat mai repede scurgerea sau sa tina o contabilitate cat mai exacta a petrolului scurs?

  Faptul ca in accident s-au pierdut si niste vieti vad ca nu mai ajunge nici la capitolul diverse…

  • dupa cum pare nu conteaza cati mor … conteaza numai poluarea… dupa cum ne explica bill gates pe youtube

 2. Din ce stiu eu, valoarea de 5000 a fost asumata jointly de BP si de guvern. Nimic nu impiedica autoritatile sa nege aceasta estimare si sa prezinte alta, bazata pe propriile observatii si calcule. Valorile mai mari (pana la 70000 parca) au fost avansate de specialisti independenti sau de diverse entitati cu un anume bias.

  Nu vad ce interes ar avea guvernul american sa minimizeze valoarea scurgerii. Daca guvernul va prezenta o alta cifra, eu personal o sa o cred pe aceea.

 3. Amenda care se plateste e in functie de cantitatea de petrol deversata. Prin urmare, au tot interesul sa declare o cantitate mai mica.

 4. bp a bagat cei mai mari specialisti in chestia asta. daca stai sa te gandesti, e greu sa le-o pui in carca, ptr ca nu poti spune ca au folosit vreo balega de rig de la 1900 toamna.. cel mai modern tip, cu cele mai redundante si sofisticate sisteme de alarma si intrerupere.. asta e, au folosit culmea tehnologiei si au pierdut din neglijenta unora de la fata locului.. bp e o firma profesionista care lucreaza cu cei mai mari specialisti din lume. ca nu sunt in stare sa intrerupa deversarea nu e vina lor, au niste limite tehnologice, si nu e ca si cum exista alternativa cum au sugerat altii.. ca n-au, texaco si altii sunt sub ei tehnologic, asa ca tot ce poti sa speri e ca o sa-i lase sa-si faca treaba pana la capat. se intampla si la case mai mari, nu trebuie sa fii nasa..

  • @crap: deci neglijenta e a “unora de la fata locului”, sofisticata tehnologie este a BP-ului? bah, baiete, tu-ti dai seama ce stupizenie spui acolo?

   BP e o firma profesionista? pai daca ar fi fost, oare nu ar fi facut miscarea atunci cand tehnologia aia sofisticata ar fi fost in stare sa depaseasca niste limite impuse de mediul extrem in care operau?
   daca ar fi fost profi, nu ar fi fost oare pregatiti si cu o tehnologie la fel de sofisticata pentru a face fata unor eventuale probleme, probleme ce puteau aparea oricand dat fiind mediul extrem in care se opera drillingul?

   daca taceai, filosof ramaneai.

   • esti genul care vorbeste fara sa aiba habar de ce spune. certitudini si control absolute exista doar in in mintea ta probabil.

 5. Pingback: Americanii s-au saturat: Obama anunta ca guvernul preia controlul operatiunilor din mana BP » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger