Dupa catastrofa din Golful Mexicului, planurile companiei energetice britanice de a instala un put petrolier in largul coastei libiene ar putea avea consecinte dezastruoase asupra unor situri arheologice si epave stravechi aflate in Patrimoniul Mondial si amenintate deja de nave petroliere, eroziune si de dezvoltarea turistica, avertizeaza arheologii francezi si britanici.
BP se afla sub cercetari atente dupa catastrofa din Golful Mexicului si dupa raportul intern dat publicitatii saptamana trecuta, in care compania britanica a dat vina pentru scurgerea de petrol de trei luni pe o serie de evenimente „complexe si interconectate”, care includ erori umane si defectiuni mecanice. Recent, insa, BP si-a anuntat intentia de a continua cu planurile de a scufunda un put petrolier – cu 200 de metri mai adanc decat cel din Golful Mexicului – la circa 200 de kilometri de coasta Libiei, scrie The Independent. Proiectul este programat sa inceapa la sfarsitul anului.
Arheologii se tem ca o posibila scurgere de petrol in regiunea cu pricina ar putea distruge numeroase situri de coasta sau subacvatice si ca mii de epave istorice ar avea de suferit de pe urma operatiunilor de forare. Printre siturile amenintate se numara stravechiul port Apollonia din regiunea istorica Cyrenaica, care dateaza din secolul VII i.Hr. si se afla la cinci metri sub nivelul marii, precum si alte doua orase antice din regiunea Tripolitania, aflate in Patrimoniul Mondial.
Claude Sintes, directorul Muzeului anticului Arles din sudul Frantei si liderul echipei subacvatice din cadrul misiunii arheologice franceze din Libia, spune ca siturile sunt pozitionate fie pe plaje, fie sub apa, aproape de tarm. In eventualitatea unei scurgeri, petrolul s-ar infiltra prin rocile poroase si ar fi imposibil de curatat, explica el:
„Sunt situri foarte importante si sunt foarte fragile. Daca ar exista o problema cu petrolul, ca in Statele Unite, si acesta s-ar scurge inspre tarm, reziduurile ar fi foarte greu de curatat pentru ca rocile sunt poroase. Apollonia se afla la cinci metri sub nivelul marii si este intreg, cu strazi si cladiri. In Tripolitania sunt doua situri importante, Leptis Magna, fost oras roman, si Sabratha, unde se afla un treatru si mozaicuri. Unele ramasite se afla pe plaje si, in cazul unei scurgeri, petrolul s-ar revarsa [pe tarm]si ar cauza probleme”.
Paul Bennet, liderul misiunii arheologice britanice din Libia, spune si el ca o scurgere de petrol ar putea fi dezastruoasa pentru siturile de coasta, adaugand ca regiunea contine mii de epave din perioada romana si ca posibilitatea de a carta fundul marii cu ajutorul datelor colectate de BP si de alte companii petroliere s-ar pierde, iar epavele ar putea fi afectate de studii sesimice si operatiuni de forare. Un purtator de cuvant al companiei petroliere britanice a dat insa asigurari ca a realizat un studiu seismic complet si ca planurile pentru putul din Libia au fost revizuite dupa scurgerea din Golful Mexicului.
Foto: Teatrul din Leptis Magna/Flickr – Moody75
Cititi si:
BP isi asuma o mica parte din vina intr-un raport intern pe marginea tragediei din Golful Mexicului
Un comentariu
Pingback: O analiza video estimeaza scurgerea de petrol din Golful Mexicului » Think Outside The Box