BP acuzata ca vrea “sa cumpere tacerea” specialistilor

3

Compania British Petroleum se confrunta cu acuzatii din partea mediului academic, mai multi experti internationali declarand ca au primit oferte de a efectua studii stiintifice in zona din Golful Mexic unde a avut loc o scurgere de petrol, fara insa a face publice rezultatele.

La cateva luni dupa explozia de pe platforma Deepwater Horizen, care a dus la scurgerea de petrol din Golful Mexic, au inceput sa apara acuzatii din partea mediului academic, relateaza BBC.

Seful Asociatiei Americane a Profesorilor, Cary Nelson, acuza British Petroleum ca ofera contracte profesorilor de la renumite universitati, pentru a le cumpara in schimb tacerea. “Este o corporatie gigant care incearca sa cumpere tacerea academicienilor”, sustine Nelson.

La randul sau, Bob Shipp, seful Departamentului de stiinte maritime de la Universitatea South Alabama sustine ca cei de la BP au incercat sa recruteze intregul sau department academic. “M-au contactat si au spus ca vor sa colaboram la planul lor de recuperare ecologica a zonei “, sustine Shipp. Acesta a adaugat ca cercetatorii sai au dorit sa aiba drepturi totale asupra cercetarii pe care o fac, insa cand au auzit aceasta solicitare avocatii BP au plecat si nu au mai dat niciun semn.

Urmare a dezastrului din Golful Mexic, British Petroleum se confrunta acum cu peste 300 de procese in cadrul carora li se solicita daune. De aceea, compania incearca sa gaseasca solutii pentru a depasi acest moment, printre altele angajand peste 12 oameni de stiinta, cu expertiza in probleme legate de golful Mexic. Acestia ar trebui sa ofere consultanta.

Numai ca o copie a unui astfel de contract, obtinuta de BBC, arata ca oamenii de stiinta nu au dreptul sa publice cercetarile pe care le fac sau sa vorbeasca despre aceste informatii timp de cel putin trei ani, sau pana cand Guvernul American nu aproba planul companiei de curatare a zonei.

Desi intr-o declaratie de presa BP a aratat ca “nu pune restrictii specialistilor de a vorbi despre cercetarile lor”, multi cercetatori au alta opinie pe acest subiect. “Capacitatea noastra de a evalua dezastrul ecologic si de a scrie recomandari ce pot duce la luarea masurilor potrivite este afectata de tacerea care ni se impune. Asa ceva este nepotrivit. Intr-un anumit fel, se poate vorbi de o confruntare intre BP si interesul cetatenilor americani”, a mai spus Cary Nelson.

Alti cercetatori contactati de BP sunt insa dispusi sa isi puna cunostintele in slujba corporatiei, spunand ca fac o munca de expertiza pe care ar face-o pentru oricine. Plata lor in astfel de situatii este intre 150-300 de dolari pe ora.

Tags:3 comentarii

 1. Pai in mod normal, atunci cand o companie angajeaza un specialist, drepturile asupra rezultatelor muncii acestuia apartin companiei. Cum vine asta, sa te plateasca pentru o lucrare pe care apoi sa o poti vinde oricui?

  E tras de par subiectul, dar in perioada aceasta orice lucru negativ spus despre BP este ascultat cu atentie si acceptat de opinia publica fara nici un efort. E normal pe undeva, dupa ce ai facut un rau atat de mare orice actiune, oricat de fireasca ar fi, este privita cu maxima suspiciune.

  Ar fi imoral, si probabil ilegal, daca BP ar cere specialistilor ca pentru a beneficia de acel contract sa renunte la ORICE alta activitate publica posibil daunatoare companiei. Acest aspect ar putea fi investigat, insa daca solicita doar drepturile exclusive asupra cercetarii pe care o platesc este cat se poate de normal si asa se intampla peste tot.

  • Chiar ma intrebam: cum ar putea cineva sa se indoiasca de bunele intentii ale BP?
   Poate au mai fost citeva incidente izolate ca:
   – coruperea organismului de control,
   – un numar record de amenzi pentru incalcari ale regulamentelor de siguranta comparat cu alte companii,
   – masluirea testelor valvei de siguranta,
   – refuzul de a intrerupe exploatarea pina la remedierea defectiunii aparute la dispozitivul de siguranta ( urmare: accident in care au murit 11 oameni + dezastru ecologic),
   – repetate minciuni in informarile oferita presei si refuzul de a permita accesul specialistilor independenti,
   – nefinantarea cercetarii privind siguranta forajelor la adincime,
   – periclitarea sanatatii lucratorilor la curatire prin interzicerae mastilor de protectie,
   – restrictionarea accesului presei in zonele calamitate,
   – eliberarea din inchisoare a unui terorist condamnat in schimbul unor aranjamente cu Libia,
   … si alte citeva fleacuri. In rest sint baieti buni.

 2. Aceasta este noua forma de sclavie inventata de marile multinationale: semnezi contract cu mine si tot ce produci este al companiei, inclusiv cunostintele din creierul tau. Daca pleci de la noi, o sa-ti spalam creierul ca sa uiti toate informatiile pe care le detii, inclusiv cele de super consultant pentru care de altfel te-am si angajat. :)).
  Hai ca esti tare Joness. Lucrezipentru BP??

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger