Botoxul poate afecta relaţia părinţi – copii

0

Decizia părinţilor de a apela la proceduri care implică folosirea botoxului le poate afecta relaţia cu copiii. Legătura aceasta a fost analizată de specialişti, pornind de la faptul că, în SUA, aproximativ 14 milioane de persoane au apelat la diverse proceduri de chirurgie plastică anul trecut, iar cerinţele pentru injecţii cu botox au crescut cu 5% faţă de acum doi ani, potrivit datelor oferite de American Society of Plastic Surgeons.

 

 

Mulţi dintre cei care au solicitat proceduri de acest tip aveau între 30 – 40 de ani şi erau părinţi, iar de aici a plecat întrebarea despre cum utilizarea botoxului de către aceştia le poate influenţa relaţia cu copiii. O consecinţă importantă este confuzia copiilor, subliniază specialişti citaţi de CNN. „Botoxul limitează şi distorsionează comunicarea părinte – copil, pentru că îl face pe părinte să pară „plat” din punct de vedere emoţional. Expresiile faciale ale părinţilor sunt extrem de importante, în special pentru copiii de vârste mici; este un mod în care ne comunicăm intenţiile şi sentimentele, cum ar fi supărarea, tristeţea sau bucuria, iar asta implică o acţiune a tuturor muşchilor faciali, care contribuie la astfel de expresii. Aşa că, dacă limitezi gradul de expresie, mai ales când ai copii mici, care sunt extrem de atenţi şi sensibili la a descifra, a citi expresia facială, înseamnă că limitezi cantitatea de informaţie pe care i-o oferi copilului, cantitatea de emoţie pe care i-o transmiţi cu ajutorul feţei”, explică profesorul Ed Tronick (psihiatrie şi pediatrie), de la Universitatea Massachusetts.

Botoxul conţine neurotoxine care reduc ridurile, dar blochează activitatea muşchilor faciali; astfel, citirea emoţiilor pe faţa cuiva care a utilizat botox devine o sarcină dificilă, chiar imposibilă. Concluzia aparţine unui studiu publicat anul trecut în revista Psychological and Personal Science. Însă mulţi utilizatori de botox şi doctori plasticieni nu sunt de acord cu îngrijorările exprimate de astfel de studii; medicii spun că o procedură bine realizată va fi subtilă şi va menţine expresivitatea facială a pacienţilor. Ba mai mult, spun unii medici, o atitudine facială mai relaxată poate ajuta pacienţii în relaţiile lor cu alte persoane. Dar, totuşi, ce mesaj transmite copiilor faptul că părinţii lor, odată ce încep să îmbătrânească, apelează la artificii de acest fel? Întrebarea a fost dezbătută intens, de la bloguri la site-uri dedicate chirurgiei plastice. „Este ok să le spui copiilor ce anume faci şi de ce (pentru că te ajută să te simţi bine cu tine însuţi). Dar, pe lângă asta, nu ezitaţi să puneţi accentul pe frumuseţea interioară. Frumuseţea interioară şi încrederea în sine sunt cele mai atractive lucruri la o persoană”, explică reprezentanţii McCormack Plastic Surgery.

Influenţaţi sau nu de părinţi, tot mai mulţi adolescenţi americani recurg la chirurgie plastică, din diverse motive. În 2001, peste 16.000 adolescenţi cu vârste între 13 şi 19 ani şi-au injectat botox, în SUA, adică cu 20% mai mulţi decât în anul precedent. De atunci încoace, cifra este în creştere. Deocamdată, nu a fost analizat modul în care astfel de proceduri afectează (influenţează) relaţia dintre adolescenţi şi părinţii lor. Mai multe detalii puteţi citi în analiza realizată de Discovery News.

 

Sursa: Discovery

Foto: DermaFace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger