Bolivia vrea sa supuna clima unui referendum global

1

Oficialii bolivieni spera sa impinga omenirea inspre un referendum pe marginea incalzirii globale in urma „conferintei populare” internationale pe tema schimbarilor climatice pe care o vor gazdui intre 20-22 aprilie.

„Singurul lucru care ne mai poate salva din fata unei tragedii [climatice]este exercitiul democratiei globale”, s-a pronuntat ambasadorul Boliviei la ONU, Pablo Solon, unul dintre organizatorii summit-ului „People’s World Conference on Climate Change and Mother Earth Rights” din orasul Cochabamba, citat de AFP. Unul dintre punctele-cheie ale acestei „conferinte populare” care va avea loc in aprilie, anunta Solon, este punerea in discutie a unui referendum global „care sa atinga doua miliarde de oameni”.

Oficialul bolivian se asteapta ca mii de oameni, in mare parte membri ai miscarilor sociale si ai grupurilor indigene, sa umple strazile din Cochabamba intre 20-22 aprilie. Totodata, sunt asteptati participanti din 94 de tari si reprezenanti ai 70 de guverne ale lumii. Presedintele bolivian Evo Morales, care in ianuarie a lansat o invitatie deschisa la conferinta guvernelor, oamenilor de stiinta si activistilor de pretutindeni, a adaugat ca vor fi prezenti, de asemenea, si un numar mare de presedinti sud-americani.

Organizatorii spun ca scopul conferintei este „sa dea cuvantul oamenilor [de rand]” pe marginea schimbarilor climatice dupa esecul negocierilor din cadrul summit-ului de la Copenhaga. Cu toate acestea, temele ce vor fi abordate raman vagi. Caracterul viitoarei intruniri se situeaza deocamdata intre un forum de mediu si un miting politic.

Specialistii se asteapta sa fie puse in discutie multe din temele propuse de Morales la Copenhaga, printre care ideea infiintarii unei instante speciale care sa se ocupe de problemele de climat sau nevoia „schimbarii sistemului de consumerism capitalist”.

Foto: Evo Morales si Pablo Solon (Reuters)

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Globális népszavazás a klímaváltozás kapcsán » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger