Bolivia vrea să mute disputa climatică la Curtea de la Haga

1

În orele de dinaintea încheierii unui acord la Cancun privind combaterea încălzirii globale, Bolivia și-a exprimat de mai multe ori opoziția față de modul de desfășurare a discuțiilor. Președintele conferinței, Patricia Espinosa, din Mexic, a înăbușit însă împotrivirea Boliviei și o înțelegere a fost aprobată în cele din urmă. Acum, la scurt timp după încheierea negocierilor, statul sud-american plănuiește să mute lupta la Curtea Internațională de Justiție din Haga, Olanda, unde se va plânge că dreptul internațional a fost încălcat la Cancun.

Bolivia susține că opoziția sa față de acordul aprobat în Mexic este justificată și că nu se poate ajunge la o înțelegere în lipsa unui consens, scrie Tree Hugger. „Cel mai rău lucru legat de Cancun – și putem spune că la Cancun a fost mult mai rău decât la Copenhaga – este faptul că legea consensului a fost violată”, a declarat pentru presă ambasadorul Boliviei la ONU, Pablo Solon, cu precizarea că există un grup de experți care analizează temeiurile legale pentru cauza ce va fi înaintată la Haga. Peste 190 de țări au semnat acordul din Mexic, Bolivia fiind singurul disident. Negociatorii de la Cancun spun însă că un consens nu implică unanimitate.

Statul sud-american se opune angajamentelor diluate de reducere a emisiilor cu efect de seră luate de țările dezvolate și nu vrea ca pădurile să fie transformate în certificate de carbon pentru marii poluatori. Totodată, Bolivia are de gând să organizeze o a doua conferință populară pe schimbări climatice în Cochabamba. Președintele bolivian, Evo Morales (foto), consideră acordul de la Cancun neadecvat pentru stoparea încălzirii globale și protejarea unor țări vulnerabile precum cea pe care o conduce. Anul trecut, Bolivia, împreună cu Venezuela, Cuba și Nicaragua, a încercat să blocheze și semnarea acordului de la Copenhaga, împins în față de Barack Obama.

Foto: EPA

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Bolivia a renunţat la şoseaua amazoniană, urmând vocea poporului | Drumuri, Şosele, Autostrăzi

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger