Bolivia a renunţat la şoseaua amazoniană, urmând vocea poporului

0

De la început a fost vorba de un proiect învăluit în controversă, şi asta pentru că prevedea un drum de aproape 300 km ce urma să treacă prin Rezervaţia Isibore Sécure, o nestemată ecologică din pădurea tropicală amazoniană. Luni la rând, mii de protestatri, în mare parte indigeni, au mărşăluit până în capitala La Paz pentru a atrage atenţia asupra ulterioarelor despăduriri şi a ameninţării biodiversităţii, iar săptămâna trecută. În urma demonstraţiilor din faţa palatului prezidenţial, Evo Morales a anunţat că planurile pentru şosea vor fi abandonate, adăugând că el “conduce supunându-se poporului”.

Şoseaua ar fi urmat să fie finanţată dintr-un împrumut de 332 de milioane de dolari de la Banca Naţională pentru Dezvoltare Economică şi Socială din Brazilia, cu scopul de a conecta industria braziliană la porturile boliviene de la Oceanul Pacific. Zona ce ar fi fost afectată de construcţia drumului găzduieşte patru ecosisteme importante de păduri tropicale şi 50 de comunităţi diferite de indigeni.

Evo Morales, primul preşedinte cu sânge indigen, s-a bucrat de sprijinul poporului în mai multe rânduri pentru că a apărat natura, însă acesta s-a zgâlţâit după ce liderul bolivian a aprobat planurile de construcţie a şoselei vara aceasta. Acum, însă, a revenit asupra deciziei sub presiunea protestatarilor şi a spus că regiunea cu pricina va fi catalogată drept “zonă de neatins”.

Sursa: Tree Hugger

Foto: Flickr/Ivan Mlinaric

 

Puteţi citi şi:

Bolivia a sărbătorit pentru prima oară Ziua Pietonului

Legea lui Morales: Natura are drepturi egale cu oamenii

Bolivia vrea să mute disputa climatică la Curtea de la Haga


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger