Bolile infecțioase duc la crimă

0

Infecțiile sînt una dintre amenințările eterne pentru specia umană. Una dintre strategiile fundamentale pentru a le ține la distanță e xenofobia, auto-izolarea și respingerea nomazilor, aceștia fiind văzuți ca potențiali purtători de boli exotice. Dezavantajul acestei strategii e infracționalitatea crescută.

Cu cît ne izolăm mai mult, pînă la forma cea mai restrînsă de comunitate, familia, cu atît ni se pare mai ușor să-i rănim pe alții, pe străini, pe cei pe care i-am marcat ca posibili purtători de boli. În plus, izolarea ne scade dorința de a interveni sau de a preveni crimele împotriva străinilor.

O cercetare recentă a Universității din Chicago a descoperit că în zonele în care crește rata infecțiilor – hepatite, tuberculoze etc – crește în scurt timp și rata infracționalității. Modelul e perfect matematic, așa încît putem prezice o apropiată creștere a numărului de infracțiuni doar analizînd statisticile medicale. Mai mult, infecțiile și infracționalitatea au mai mult de a face unele cu altele decît sărăcia sau șomajul cu infracționalitatea. Și e adevărat atît în cazul crimelor împotriva proprietății cît și în violențele fără motiv material. Acțiunile criminale din perioadele ulterioare unei creșteri a infecțiuilor sînt însă în general îndreptate spre cei din afara micilor comunități.

Infecțiile au un impact puternic asupra legăturilor sociale, a încrederii acordate celorlalți. Eforturile spre cooperarea între indivizi ar trebui deci întotdeauna dublate de eforturi pentru ținerea sub control a infecțiilor.

Mai multe info în articolul Guns, Germs, and Stealing: Exploring the Link between Infectious Disease and Crime publicat în Evolutionary Psychology.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger