Cei doi temerari, Bogdan Florescu şi Dan Spulber, care şi-au propus să străbată Carpaţii pe biciclete, au trecut cu bine de prima etapă; au ajuns la Râuşor, la poalelele Retezatului, acolo unde am reuşit să-i “prindem” pentru un scurt interviu. Se pare că nu a fost o etapă prea uşoară, ci una plină de neprevăzut. E vorba de expediţia “Mountainbike România”, organizată de Asociaţia de Ecoturism pentru a promova potenţialul cicloturistic al Carpaţilor.
Bogdan Florescu: Prima etapa a durat 5 zile. Am plecat pe 27 iulie din Moieciu de Sus şi am ajuns pe 31 în Ţara Haţegului.
Rep. : Care au fost cele mai plăcute momente ale traseului?
B.F. : Momentul plecării, încurajările, suportul prietenilor şi al famililor care ne-au însoţit pe primii kilometri ai circuitului.
Rep. : Care au fost momentele în care v-aţi gândit că v-aţi băgat în ceva deosebit de greu?
B.F. : Dupa urcările grele la peste 2.000 de metri. Dar au urmat coborâri frumoase.
Rep. : Cel mai fericit moment?
B.F. : Prima bere la Sboghiteşti dupa două zile de efort continuu fără popas. Evident şi momentul sosirii în Retezat, unde ne-au aşteptat prietenii de la Salvamont.
Rep. : Momente dificile?
B.F. : În prima noapte, cautând o potecă ce apărea pe hartă, dar care era inexistentă, am intrat pe o viroagă abruptă cu săritori din care ne-a luat aproape o zi să ieşim. O altă noapte dificilă a fost cea de-a treia, pe care am petrecut-o într-o baracă de la o exploatare forestieră. Dimineaţa am fost treziţi de tinerii de la exploatare, care se amuzau aruncând cu lemne în baracă.
Rep. : Câinii de pe la stâni v-au creat probleme?
B.F. : Problema câinilor de la stâni este puţin exagerată dupa părerea noastră. Câinii din munţii Lotrului au fost chiar linistiţi, iar ciobani de treabă.
Rep. : Aţi avut probleme cu vremea, care nu a fost mereu prea prietenoasă?
B.F. : Probleme majore cu vremea nu au fost, doar că la un moment dat glumeam zicând: oare cum este să ai picioarele uscate?
Rep. : Cum s-au comportat bicicletele?
B.F. : Din fericire, bicicletele s-au comportat ireproşabil până acum. Plăcuţele de frână au început însă să se tocească.
Rep. : Unde v-aţi adăpostit?
B.F. : Prima noapte am petrecut-o în pădure, pe un versant abrupt, unde am găsit o scobitură de aproximativ doi metri pătraţi. A doua noapte am dormit la Casa Argeşana de la Vidraru. În noaptea a treia am dormit la baraca forestieră, iar în urmatoarea la o pensiune din Valea Sadului.
Rep. : Este ceva care v-ar determina să renunţaţi la proiectul vostru?
B.F. : Într-o tură de genul acesta pot apărea multe probleme, însă noi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a termina tura.
Rep. : Cum aţi ţinut legătura cu ai voştri?
B.F. : Avem suportul unui smartphone cu încărcător solar. Cu acesta comunicăm oricând este posibil cu familiile, dar şi cu website-ul proiectului, pe care postăm informaţii în jurnal şi poziţia actuală pe hartă. Pe lânga acestea, pe telefon avem un sistem de navigaţie cu planuri topografice fără de care, în multe situaţii, nu ne-am putea orienta.
Rep. : Vă gândiţi la o continuare a acestui proiect?
B.F. : Până la stabilirea unui circuit realizabil pe bicicletă mai este multă muncă. Noi am pornit în explorarea unei variante din mai multe posibile. Însă ideea de bază a circuitului credem că va atrage mulţi doritori pe variante diferite chiar şi din punct de vedere al dificultăţii.
Rep. : Sper sa ne auzim cu bine şi după etapa a doua!
B.F. : Să ne vedem cu bine!
Etapa a II-a: Retezat – Apuseni (punct pornire: Parcul National Retezat, sosire: Parcul Natural Apuseni – Padis)
Prima expediţie Circuitul Carpaţilor pe bicicletă
2 comentarii
Ne bucuram ca fac si altii asemenea ture de documentare. Noi am facut asta in anii ’90 – luarea la rand a diverselor zone montane din Carpati, ca sa documentam posibilele trasee cicloturistice. Din 1999 pana in 2009 am facut anual cate o tura de 1-2 saptamani, in mai multe echipe, cu GPS-uri pe ghidon, si asa s-au adunat mii de km de trackuri si zeci de mii de fotografii ce documenteaza traseele, si am putut trece pe harta drumuri care nu figurau pe nicio harta, si am putut sterge de pe harti drumuri care figurau pe harti dar nu existau in realitate… Pe baza acestor ture am si publicat in 2003 harta “Discover Romania By Bike”, distribuita in 6000 de exemplare, si care contine si 6 magistrale de cicloturism montan de-a lungul Carpatilor, din care iti poti combina circuite destule… Cu alte cuvinte, “Până la stabilirea unui circuit realizabil pe bicicletă mai este multă muncă” este inexact spus, pentru ca circuite sunt deja stabilite si documentate mai multe, dar mai e loc de destul…. Radu Mititean – director executiv – Clubul de Cicloturism “Napoca” http://www.ccn.ro
Pingback: Circuitul Carpaților pe bicicletă, la jumătate de drum