Boala vacii nebune este aproape extinctă la nivel global

2

Encefalopatia spongiformă bovină, cunoscută și sub numele de „boala vacii nebune”, este aproape extinctă la doar 25 de ani după ce a fost descoperită. Cu toate acestea, echivalentul său uman ar putea genera mai multe cazuri pe viitor. O analiză Newscientist trece în revistă morțile cauzate de boala care a înlăturat carnea de vită din meniul uman timp de câteva decenii și a decimat industria bovinelor și descrie succesul științei în fața afecțiunii. Până acum au fost înregistrate 170 de decese la nivel global, mare parte din ele fiind cauzate de consumul de carne infectată cu boala vacii nebune.

În 2010, au fost raportate 17 cazuri de infectare cu boala vacii nebune la nivel global, potrivit datelor emise de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor din Paris, informează Newscientist. Șapte dintre ele au fost înregistrate în Marea Britanie, unde boala a fost indentificată pentru prima oară, în 1986, și care a devenit focarul infecției. În 1992, când epidemia și-a atins apogeul, Marea Britanie raporta 37.280 de cazuri, iar de-a lungul deceniului boala s-a răspândit și în alte țări ale Europei, în Japonia și apoi în SUA, în 2003.

Dispariția sa a fost considerată un triumf al oamenilor de știință, care au descoperit că boala vacii nebune era cauzată de proteine cerebrale care suferiseră mutații (prioni) și au găsit soluții de a preveni răspândirea ei. Această descoperire, care a avut loc la sfârșitul anilor ’80, a dus la identifiarea modului în care acționează boala – ea se răspândea prin intermediul hranei vacilor, care era îmbibată cu resturi din creierii bovinelor și ai oilor – și la stoparea răspândirii ei. Numărul de infecții a continuat să crească până în 1992 din cauza perioadei lungi de incubație până la moartea vacilor infectate. După aceea, cifrele au început să scadă constant, iar în 2011 se așteaptă să fie înregistrate sub 10 cazuri.

Cu toate acestea, succesul nu a fost complet. Asigurările date de guvernul britanic că boala vacii nebune nu se poate transmite la oameni a făcut ca interdicțiile impuse fermierilor de a hrăni vaci cu resturi bovine și măsurile de înlăturare a produselor infectate din meniul uman să fie neglijate. În 1996, la șapte ani după ce guvernul Marii Britanii interzicea vânzarea unor produse din carne ce conțineau proteine cerebrale mutante, oficialii au anunțat că o variantă a bolii vacii nebune a ajuns și la oameni. 15 ani mai târziu, aceasta este considerată responsabilă pentru 170 de decese la nivel global și se crede că alți patru oameni infectați sunt încă în viață.

Un mister este numărul mic de decese, având în vedere că, cel mai probabil, aproape întreaga populație britanică a fost expusă la țesuturi nervoase și cerebrale infectate înainte de descoperirea bolii. Chris Higgins, de la Universitatea din Durham, Marea Britanie, președintele comitetului care oferă consultanță guvernului britanic în privința bolii vacii nebune, spune că este nevoie de puțini prioni mutanți pentru a declanșa boala și crede că majoritatea oamenilor expuși infecției au rămas sănătoși din simplul motiv că proteinele cerebrale ale unei specii le influențează foarte greu pe cele ale altei specii.

Cea mai mare teamă o reprezintă acum un posibil nou val de infecții umane. Asta depinde de tipul de gene prionice moștenit. Există două variante – M și V – și trei posibile combinații – MM, MV și VV. Toate infecțiile de până acum au fost descoperite la oameni care aveau varianta MM, întâlnită la 38% din populație. Și purtătorii celorlalte variante sunt expuși însă riscului, fapt demonstrat de o boală similară celei a vacii nebune, „kuru”, care afectează la rândul ei prionii. Aceasta a fost descoperită în rândul populației Fore din Papua Guinee și s-a răspândit din cauza obiceiului tribalilor de a se înfrupta din creierul rudelor la înmormântări.

Deși majoritatea victimelor bolii kuru au varianta MM, în 2000 au fost descoperite și persoane infectate care aveau varianta MV. Variantele genetice moștenie dictează perioada de incubație pentru infecția prionică, așa că varianta umană a bolii vacii nebune se poate declanșa în trei valuri separate. Oamenii de știință sunt încurajați totuși de numărul mic de infecții al celor cu varianta MM și de faptul că nu au apărut valuri noi de infecții până acum. „Cu cât va trece mai mult timp fără ca noi să observăm astfel de cazuri”, spune James Ironside, de la Universitatea din Edinburgh, „cu atât sunt șanse mai mari ca numărul cazurilor noi să fie mici”.

Foto: Flickr/coiax

Citiți și:

Seria deceselor în masă continuă cu vaci și bivoli: 10.000 în Vietnam, 200 în SUA

Producătorii de lapte, între subzistența lucie și noii latifundiari

Insecte numai bune de mâncat

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Implanturile mamare ar putea fi asociate cu o formă rară de cancer » Think Outside the Box

  2. Domnilor,

    apreciez efortul pe care il faceti si calitatea informatiiei pe care o transmiteti, totusi imi permit sa va atarag atentia asupra formelor, pe care cateodata le dati traducerilor. EXTINCT este un cuvant care nu exista in limba romana, ar putea fi inlocuit cu ERADICAT, STARPIT, EXTERMINAT, INVINS, NIMICIT. Cand apar astfel de inventii si imprumuturi gratuite mi se strepezesc dintii in gura de dezgust si dezamagire. Din pacate apar tot mai des astfel de inserari agresive a englezismelor in medii ce ar trebui sa fie modele de exprimare in limba romana. Azi am auzit in programul de stiri al PRO tv exprimarea “EI INSUSI” (!) in loc de “EI INSISI” !
    Va recomand sa folositi dex-ul sau/si dictionarul de sinonime, nu este o rusine sa nu sti totul pe dinafara, este o rusine sa fi ignorant si sa pretinzi ca sti.

    cu respect,

    Claudiu Trandafir

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger