Boala misterioasă care seamănă cu SIDA

0

Cercetătorii au descoperit o boală nouă și misterioasă care le-a imprimat multor asiatici și câtorva americani simptome de SIDA, deși aceștia nu sunt infectați cu HIV, scrie Time.com. Boala afectează capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu microbii. Nu se știe încă ce o declanșează, însă se știe că nu e contagioasă.

 

Flickr/Bilal Kamoon

 

Dr. Sarah Browne, om de știință la Institutul Național de Boli Alergice și Infecțioase din SUA, spune că este vorba de un alt tip de deficiență imunitară dobândită care nu se transmite genetic și care apare la adulți, dar care nu se răspândește la fel ca SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite), prin intermediul unui virus. Este posibil ca în spatele său să se afle un soi de infecție, deși boala în sine pare să nu se transmită de la om la om. Ea se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, în medie, însă nu se răspândește în sânul familiei, ceea ce face mai puțin probabil scenariul în care este responsabilă o singură genă.

SIDA paralizează sistemul imunitar al unei persoane pe tot parcursul vieții, iar asta nu se datorează unor defecte genetice. Virusul care o cauzează, HIV, distruge celulele T, care luptă cu infecțiile din partea sistemului imunitar. Noua boală nu atacă aceste celule, provocând alt tip de daune: mare parte din cei infectați produc substanțe numite autoanticorpi care blochează un semnal chimic (interferon-gamma) care ajută organismul să scape de infecții. Blocarea acestui semnalul instalează simptome de SIDA: bolnavii sunt vulnerabili la virusuri, la infecții cu ciuperci, la paraziți și mai ales la microbacterii, un grup de microbi asemănător cu tuberculoza ce poate cauza afecțiuni pulmonare severe.

Cercetătorii au numit această boală sindromul imunodeficienței dobândite la vârsta adultă, din moment ce apare la o vârstă mai înaintată și nu se știe de ce și cum. Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu această afecțiune au fost înregistrate în Thailanda și Taiwan, din 2004 încoace. Unii dintre pacienți au murit de pe urma unor infecții copleșitoare instalate cauzate de slăbirea sistemului imunitar, însă nu se poate estima încă numărul lor. Boala pare să fie cronică, deși poate fi domolită cu antibiotice sau cu medicamente care suprimă producția de anticorpi. Aflați mai multe detalii pe Time.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger