“Boala legionarilor”, risc pentru soferii profesionisti

7

Apa folosita la curatarea parbrizelor poate constitui cauza a circa 20 la suta din imbolnavirile de “boala legionarilor” din Anglia si Tara Galilor, relateaza BBC. Aceasta  este o infectie pulmonara grava, cu o cauza greu de identificat, si care in unele cazuri poate fi fatala.

Apa din dispozitivele pentru curatarea parbrizelor, fiind tinuta intr-un spatiu inchis si care se incalzeste usor, este un mediu prielnic pentru bacteria Legionella, care inhalata poate duce la aparitia pneumoniei. Avertismentul a venit din partea Agentiei britanice de Protectie a Sanatatii (HPA).

Printre cei mai vizati sunt soferii profesionisti, al caror risc de imbolnavire este de cinci ori mai mare decat normal.

Boala legionarilor este una destul de rara, iar cel mai adesea cazurile apar intamplator si nu se cunoaste sursa de infectare. Spre exemplu, anul trecut in Anglia au fost inregistrate 345 de cazuri, dar se presupune ca in unele situatii infectia a fost luata din afara insulei britanice. Cei mai afectati sunt in general barbatii de peste 50 de ani.

Specialistii de la HPA au constatat ca mult mai expusi sunt soferii care conduc o camioneta sau care traverseaza zone industriale. Totodata. factori de risc sunt asociati cu petrecerea unui timp indelungat in masina sau calatorind cu geamul deschis. Pentru prevenirea posibilitatii de infectare cu bacteria responsabila de boala legionarilor este recomandabila folosirea unor lichide de spalare care sa fie adaugate in apa de curatare a parbrizelor.

“Legionella pneumophila” supravietuieste in mediul acvatic sau umed, in special in apa condensata din sistemele de climatizare sau conductele de distributie a apei, in mediul urban. Infectia apare dupa inhalarea unor picaturi extrem de fine de apa contaminata, de exemplu in timpul dusului.

Riscul contaminarii este mai mare in prezenta anumitor factori: tabagismul sau alcoolismul, diabetul zaharat, slabirea sistemului imunitar (imunodepresia) si insufucienta respiratorie cronica. Epidemiile de legioneloza survin numai atunci cand modul de contaminare e legat de un sistem de climatizare sau de distributie a apei (dus). Este cazul hotelurilor moderne, echipate cu sisteme centrale, de climatizare si de distributie a apei, in special pentru dusuri.

Boala legionarilor a fost observata pentru prima oara in 1976 in Statele unite, intr-un hotel din Philadelphia, printre participantii la un congres al fostilor combatanti apartinand Legiunii americane. Ea se manifesta prin dureri de cap, curburatura (cresterea temperaturii), dureri abdominale, diaree, tuse seaca, febra moderata si o stare de indispozitie generala. Apoi, in cateva zile febra creste, durerile musculare si astenia se accentueaza. Pneumonia se manifesta prin durere toracica, dificultate in respiratie si tuse cu expectoratie.

Tags:7 comentarii

  1. Articol relativ interesant, dar ce e cu poza aia despre inundatii? Daca nu se gaseste una adecvata, mai bine fara, nu?

  2. Cred ca “dus” de la sfarsitul celui de al 5lea paragraf e o greseala de traducere. Poate ca e “shower” in engleza, dar se refera la stropirea parbrizului. Deci nu e “dus”.

    • E chiar dus. Stiu pe cineva care a luat in dus, exact ca in descriere. S-a facut bine in 2 luni dupa ce a slabit 20kg. E drept ca bea si fume foarte mult.

  3. De unde ati scos ,,boala legionarilor”? Este produsa de Legionella si se numeste simplu legioneloza ( ca salmoneloza, etc, etc )

  4. da, deci mergand la articolul original lucrurile devin clare:

    folositi lichid de parbriz calumea din comert si nu apa de ghiveta, cam asta e concluzia articolului

  5. Poti sa pui si apa de robinet, dar cel putin aici in Canada folosim un produs specific, vandut in butelii de plastic.

  6. Lichidul de parbriz – altul decat apa – te poate omori chiar mai simplu si mai rapid, exista multe prostii de doi lei pe baza de alcool metilic, ai carui vapori te pot nenoroci pe viata, iar ingerarea sau chiar contactul cu o rana deschisa te poate ucide.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger