Blugii, la raspantia dintre moda si sursa de energie regenerabila

0

Cercetatorii de la Universitatea Cornell au observat ca unele molecule intalnite in materialul blugilor pot fi folosite pentru crearea de celule solare ieftine si flexibile.

Metoda cercetatorilor americani are la baza folosirea de ftalocianine, molecule utilizate pe post de coloranti industriali ce au o structura similara cu cea a clorofilei, scrie Tree Hugger, putand absorbi aproape intreg spectrul solar, ideal pentru fabricarea de celule solare cat mai eficiente.

„Strategia implica un catalizator acid si molecule relativ stabile, numite catecholi, pentru a asambla moleculele organice in structuri bidimensionale”, explica publicatia Life Sciences. „Aceste structuri se aduna unele peste altele pentru a forma o retea ce permite sarcinii de incarcare sa se miste prin interiorul materialului”.

Structurile nu numai ca sunt simplu de fabricat, dar pot fi si luate separat si refacute pentru corectarea erorilor. Deocamdata, cercetatorii de la Cornell au realizat doar configuratia unei celule solare, pe care spera sa o testeze in practica in viitorul apropiat.

Foto: Flickr/fuadofjapan

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger