Brandul vestimentar I AM NOT A VIRGIN face blugi şi tricouri din materiale “non-virgine”, adică reciclate. Până acum, au făcut 400 de perechi de blugi din sticle de bere, dar producţia de masă necesită şi anumite investiţii, pe care designerii speră să le poată face cu ajutorul publicului.
Au început cu tot felul de resturi, din care au făcut obiecte de îmbrăcăminte. Destul de repede, însă, au început să experimenteze modele realizate din materiale sintetice reciclate, dar şi din materiale care au în compoziţie sticla. Cum se ajunge de la sticlă la blugi, adică la denim? Aşa cum plasticul sau bambusul se transformă în fibre, reutilizate, apoi, în diferite moduri, şi sticla poate fi spartă în particule extrem de fine, care, apoi, sunt topite şi transformate în fibră. O combinaţie de 25% fibră de sticlă şi 75% bumbac oferă materialul de blugi, foarte moale, dar, totodată, rezistent, exact ca şi denimul.
„Pentru a se „dizolva” în mediu în mod natural, o singură sticlă are nevoie de un milion de ani. Dacă toţi blugii vânduţi în SUA ar fi făcuţi din sticle, prin această tehnologie verde, 1.200.000 de barili de petrol ar fi economisiţi în fiecare an”, explică proprietarii brandului vestimentar. Compania produce şi tricouri, foarte uşoare şi moi, din plastic reciclat, provenit de la tăvi de mâncare, de la sticle pentru îmbutelierea apei, din filme pentru radiografii aruncate la gunoi şi din cartoane goale rămase de la iaurturi. Ţinta lor, în ceea ce priveşte producţia de blugi, este să aibă, în final, linii diferite pentru acest produs, în funcţie de tipul de sticlă (ori de material) folosit pentru manufacturare: sticle verzi de sucuri, sticle albastre de apă sau materiale aruncate de industria morăritului.
Sursa, foto şi mai multe detalii: TreeHugger
Un comentariu
Pingback: Farmer – üvegből » Think Outside The Box