Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousufzai a fost transportată în Marea Britanie

0

Adolescenta pakistaneză Malala Yousufzai, împuşcată în cap de talibani săptămâna trecută, a fost dusă cu o aeronavă medicală în Marea Britanie, pentru a beneficia de un tratament adecvat stării sale. Recuperarea fizică şi psihică a fetei va dura mult şi trebuie să se desfăşoare în cele mai potrivite condiţii.

 

 

 

Aeronava medicală care a transportat-o pe Malala în Marea Britanie a fost pusă la dispoziţia autorităţilor pakisteneze de către Emiratele Arabe Unite şi a decolat în această dimineaţă de pe aeroportul din Islamabad. „Echipa de medici de aici a recomandat ca Malala să fie mutată la un centru britanic, care are capacitatea de a oferi îngrijirile necesare copiilor care au suferit răni severe”, au spus oficialii pakistanezi. Atacul asupra Malalei a atras valuri de nemulţumire în Pakistan, fiind aspru condamnat inclusiv prin proteste publice. Fata îşi dorea să devină medic, dar tatăl ei (director al unei şcoli pentru fete) a îndemnat-o să încerce o carieră politică; acum, ea a devenit un puternic simbol al rezistenţei faţă de intenţia talibanilor de a priva fetele de educaţie în regiunea Swat Valley din Pakistan, pe care au ocupat-o în 2009 şi asupra căreia aveau control de facto, conform unui acord cu guvernul pakistanez de la vremea respectivă.

 

Adolescenta pakistaneză este scoasă din spital şi dusă la ambulanţa aeriană

 

Opozanţii actualului regim militar din Pakistan spun că atacul asupra Malalei dovedeşte slăbiciunea guvernării şi eşecul său în a rezolva problema extremiştilor talibani. Liderul acestora, Maulana Fazlullah, a impus o variantă austeră şi severă a legii islamice în regiunea controlată de facţiunea sa, care este locul natal al bloggeriţei. Talibanii au aruncat în aer şcoli şi au executat oameni în public dacă i-au considerat „imorali” conform legilor lor. Ulterior, armata pakistaneză a intervenit în regiune, forţând mulţi luptători talibani să se retragă, dar atacurile acestora nu au încetat nici în prezent. Duminică noaptea, un astfel de atac a avut loc asupra unui post de poliţie de lângă oraşul Peshawar: cel puţin şase poliţişti au murit, arată datele oficiale. Alţi şapte ofiţeri sunt daţi dispăruţi şi se presupune că au fost răpiţi de către talibani.

 

Sursa şi mai multe detalii: Reuters

Foto: Reuters

 

Despre povestea adolescentei Malala Yousufzai puteţi citi aici:

Bloggeriţa de 14 ani, câştigătoare a Premiului pentru Pace, împuşcată de talibani

Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzai va fi mutată într-un spital mai bun

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger