Blasfemia unui imam din Pakistan

0

Polițiștii pakistanezi au arestat un imam pe motiv că ar fi plantat pagini arse din Coran în geanta unei fete creștine acuzată de blasfemie, scrie BBC News. Rimsha, fata despre care se spune că are 14 ani, însă o vârstă psihologică mai scăzută, a fost săltată de poliție acum două săptămâni, dintr-o suburbie săracă a Islamabadului. De-atunci se află în arest, din cauza paginilor arse cu versuri din Coran găsite în geanta ei, care încalcă legislația strictă a Pakistanului privind blasfemia.

 

Flickr/bortescristian

 

Un martor care a depus mărturie în timpul procesului susține că l-ar fi văzut pe imamul Khalid Chishti plantând fetei blasfemia. Imamul a fost, de altfel, cel care a demascat-o pe Rimsha; fata locuia în zona cu moscheea pe care Chishti o administrează, potrivit AFP. Săptămâna aceasta, detenția fetei a fost extinsă cu încă 14 zile, într-o închisoare de maximă securitate. Tatăl Rimshei se teme pentru viața ei și pentru siguranța familiei sale, care a intrat sub protecția poliției după ce a primit amenințări. Multe alte familii creștine au fugit din cartier.

Acțiunea imamului a fost catalogată drept singura metodă de a alunga creștinii din zona sa. La 24 august, Chishti spunea pentru AFP că Rimsha ar fi ars paginile intenționat ca parte a unei “conspirații” creștine de a-i insulta pe musulmani. Unele relatări de presă au diagnosticat-o pe fată cu sindromul Down, iar cazul ei a stârnit îngrijorarea unor guverne occidentale și a unor asociații pentru protecția drepturilor omului, care avertizează că legislația blasfemiei este adesea abuzată pentru încheierea unor socoteli personale.

Blasfemia este un subiect foarte sensibil în Pakistan, unde 97% din populația de 180 de milioane de oameni sunt musulmani. Acuzele privind insultarea Islamului sau a profetului Mohammed stârnesc adesea o reacție publică încărcată de furie. Anul trecut, de exemplu, doi politicieni de vază ai țării au fost asasinați după ce s-au pronunțat împotriva legislației.

 

Puteți citi și:

Ce se întîmplă cînd libertatea de exprimare e limitată


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger