Blana naturală – o industrie a suferinței în România

2

În cele 10 ferme de blană din România, peste 16.000 de șinșile, nurci sau vulpi așteaptă un sfârșit violent pentru ca blana lor moale și pufoasă să acopere într-o zi umerii unor doamne. Uciderea prin metode crude survine după maxim 8 luni de viață, timp în care animalele sunt ținute în cuști minuscule și în condiții de stres care le provoacă tulburări precum canibalismul sau automutilarea.

 

 

Blana a revenit la modă în întreaga lume, inclusiv în România. Dacă în trecut cele mai populare erau hainele de blană, astăzi materialul este folosit intens ca accesoriu aplicat pe gulere, manșete, căciuli, cizme sau brelocuri. De multe ori consumatorii nu pot identifica blana deoarece acesta este tunsă și/sau vopsită.

Industria blănurilor cunoaște o dezvoltare fără precedent la nivel mondial, în special în UE și China. Peste 100 de milioane de șinșile, nurci , vulpi, enoți, samuri etc. sunt sacrificate anual pentru a ajunge accesoriu pe gulerul unei haine, însă moartea este doar finalul unei lungi agonii.

Majoritatea covârșitoare a animalelor de blană trăiesc în cuști minuscule, fără libertate de mișcare și fără satisfacerea unor nevoi minime conforme speciei (ex. cățărare, ascundere, înot etc.). Cuștile nu au podea, ci sârmă, care le rănește labele. Din cauza claustrării și stresului, animalele dezvoltă tulburări comportamentale: canibalism, automutilare și mișcări stereotipe.

Când ajung la vârsta de 8 luni, animalele sunt omorâte prin diferite metode: gazare cu monoxid de carbon, electrocutare, lovire sau injecție letala. Animalelor cu o greutate mai mică de 5 kg (ex. șinșile) li se aplică o lovitură în cap cu un obiect contondent. Înregistrări șocante din China ne arată cum animalele sunt jupuite de vii, nefiind asomate corespunzător.

 

România: nu există standarde de bunăstare, ci doar ghid de ucidere

La nivel european există doar recomandări vagi, iar statele membre nu sunt obligate să le respecte. Totuși, șapte state europene, între care Austria, Croația sau Bulgaria, au interzis complet sau au înăsprit mult condițiile de autorizare a fermelor de blană.

În România, există 10 ferme de animale de blană autorizate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), unde sunt crescute în total 16.141 șinșile, vulpi albastre, nurci, dihori, vulpi argintii și vulpi polare.

Țara noastră dispune de o legislație mult prea permisivă în ceea ce privește suferința animalelor, specificații foarte vagi fiind incluse în două Ordine ale ANSVSA care transpun directivele UE privind animalele de fermă în general.

Într-un material video filmat într-o fermă de blană din România se pot observa cu ușurință încălcări ale normelor de bunăstare a animalelor: cuștile nu au podea, ci sârmă care rănește labele, excremente cad direct pe podea, iar animalele sunt în mod vizibil foarte stresate. În urma celor 10 controale realizate în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2012 de către inspectorii ANSVSA, nu a fost aplicată nicio sancțiune.

Singurele prevederi clare referitoare la animalele de blană sunt incluse în „Ghidul pentru protecția animalelor în timpul uciderii” al ANSVSA, care permite următoarele metode de sacrificare: „instrumentele acționate mecanic care penetrează creierul; injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăți anestezice; electrocutarea; gazare prin expunerea la monoxid de carbon sau dioxid de carbon și expunerea la cloroform”.

VIER PFOTEN solicită interzicerea fermelor de blană în România, astfel încât țara noastră să se alăture statelor civilizate care au refuzat dezvoltarea unei industrii a suferinței pe teritoriul lor. „Considerăm că tolerarea metodelor barbare de creștere și sacrificare a animalelor de blană nu pot fi justificate de nici un argument de ordin estetic sau economic. VIER PFOTEN cere companiilor din industria modei să renunțe la comercializarea blănurilor, iar consumatorilor să nu susțină prin alegerile lor industria blănurilor”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator programe naționale VIER PFOTEN.

Sursa: VIER PFOTEN


2 comentarii

  1. Pingback: Blanuri fake | Feeder

  2. Pingback: A szenvedés iparága: a „bundafarmok” betiltását követeli a Vier Pfoten Romániában » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger