Blair și Bush ar trebui judecați pentru războiul din Irak, spune laureatul Nobel Desmond Tutu

0

Arhiepiscopul Desmond Tutu, militant anti-apartheid, cere ca Tony Blair și George Bush să fie judecați la Haga pentru uriașele daune fizice și morale provocate de războiul din Irak. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Tutu îi acuză pe cei doi lideri politici că au înșelat opinia publică în legătură cu armele de distrugere în masă. El susține că invazia Irakului a avut efecte devastatoare mai mari decât orice alt conflict din istorie, arată un articol din The Guardian.

”Liderii de atunci ai Marii Britanii și ai Statelor Unite au falsificat premisele pentru a-și justifica comportamentul de bătăuși pe terenul de joacă și pentru a ne dezbina și mai mult decât eram. Ne-au adus pe marginea unei prăpăstii unde am rămas până azi – având în față situațiile din Siria și Iran,” scrie Tutu într-un material publicat de Observer. ”Într-o lume consistentă cu ea însăși, judecând doar după aceste fapte, cei responsabili pentru suferințele și pierderile de vieți ar trebui să aibă parte de aceeași soartă cu omologii lor africani și asiatici care au fost trași la răspundere pentru faptele lor, în urma deciziilor Curții de la Haga,” explică militantul. Tutu a luat de mai multe ori poziție împotriva celor doi foști conducători: săptămâna trecută, arhiepiscopul s-a retras dintr-o conferință din Africa de Sud, unde Blair fusese invitat să participe contra sumei de 150.000 de lire sterline.

La Curtea Internațională de Justiție de la Haga sunt judecate cazuri de genocid, crime împotriva umanității și crime de război. În acest moment, pe rol sunt 16 procese, însă doar unul singur a fost soluționat anul acesta: liderul rebel Thomas Lubanga, din Republica Democratică Congo a primit 14 ani de închisoare pentru participarea la crimele de război din țara sa.

În articolul său, Tutu se întreabă dacă în urma războiului din Irak a scăzut riscul unor atacuri teroriste. ”În ce măsură am reușit să apropiem cele două lumi, pe cea așa-zis musulmană și pe cea iudeo-creștină, după ce am semănat semințele înțelegerii și ale speranței?” De asemenea, în condițiile în care cei mai mari lideri politici sunt lăsați să mintă, arhiepiscopul susține că acesta va fi modelul pe care îl vom oferi generațiilor viitoare.

Fostul premier Tony Blair afirmă, pe de altă parte, că Irakul este acum o țară mult mai prosperă decât a fost în timpul regimului Saddam Hussein. ”Am un mare respect pentru arhiepiscopul Tutu și pentru lupta sa împotriva apartheideului – problemă în care am împărtășit aceeași poziție -, dar să dezinformeze, spunând că am mințit în legătură cu armele folosite, este complet greșit, după cum arată orice analiză independentă asupra dovezilor,” a declarat Blair, citat de The Guardian. ”Mai mult, să spui că faptul că Saddam a măcelărit sute de mii de cetățeni este irelevant pentru moralitatea deciziei de a-l înlătura de la putere, este cel puțin bizar. Tocmai am participat la memorialul masacrului de la Halabja, unde  mii de oameni au fost omorâți cu armele chimice folosite de Saddam, și la cel dedicat victimelor războiului dintre Iran și Irak, unde circa un milion de persoane și-au pierdut viața, mulți în urma folosirii armelor chimice,” mai spune fostul premier britanic.

 

Sursa: The Guardian

Foto: All Africa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger