Bitch, please – răspuns la Sociu

8

Sociu, pentru că în articolul tău despre Cărtărescu ai vorbit destul de vag despre scriitorii din generaţia ta care au ajuns ţuţări ai puterii, fiind băsişti, m-am simţit (nu suntem mulţi, e uşor) şi mă gîndesc să-ţi răspund în cîteva probleme. S-o luăm deci, pompos vorbind, ca pe un drept la replică mai neortodox (nu-i nimeni acuzat, şi totuşi cineva răspunde).

de Ionuț Chiva

 

Ca să terminăm repede cu ce nu e esenţial: efortul lui Vancu de pe Contributors l-am parcurs, e funny fără să vrea (dar dacă vrei distracţie adevărată citeşte schimbul epistolar dintre el şi Komartin), despre Cărtărescu cred că e un scriitor bun (a scris Nostalgia) şi o persoană cinstită, caldă, cu o problemă de persecuţie şi un ego mare, de paranoiac – în nici un caz primul scriitor care e aşa. Ca şi tine, cred că a meritat investiţia etc., să nici nu mai vorbim. Legat de scandal e o mică problemă de raportare: cînd s-a împuşcat Năstase vag în gît, persoanele care ne sfătuiesc acum la chill se căţărau pe pereţi – Ciprian Şiulea, în continuarea căruia ai scris articolul tău, cădea într-un patos nu superior lui Vancu cînd îi numea hiene (cam la îndemînă, nu?) pe cei care făceau glume despre asta (ce semnificaţii nebănuite a căpătat atunci un titlu precumJ Refuz fularul alb!). Tu nu aveai atunci facebook, dar a fost un frenzy de unfriend, dădea Alex Goldiş în stînga şi în dreapta, eu mi-am luat de la Teodorovici, a fost sînge. Sorry, dar o persoană care se pierde aşa cu firea pentru Năstase ar putea măcar să tacă în loc să recomande chill. Aşa cum tu nu ţin minte să fi sfătuit la chill cînd Cristi Neagoe a fost într-o situaţie ca şi similară cu cea în care e azi Cărtărescu (pentru conformitate, scandalul poneiul roz). Aşa cum nu ţin minte ca Costi Rogozanu să fi fost chill cînd în urma linşajului mediatic executat de Alex Leo Şerban şi un tip pe care nu mai ştiu cum îl cheamă s-a închis blogul Terorism de cititoare. Ce vreau să zic cu asta: ai dreptate să rîzi de papioane, ai dreptate să rîzi de patetismul cabotin al lui Vancu, dar toate astea sunt prea la îndemînă, hai să rîdem şi de Costi cînd scrie de „băieţii şi fetele care înghiţeau gaze lacrimogene în Piaţa Universităţii ca să se simtă puţin mai liberi” sau de ridicolul în care s-au aflat umanii Şiulea, Goldiş etc. cînd, la aproximativ două săptămîni de la internare, Năstase şi-a scos plasturele şi s-a apucat să scrie cu o vervă rară pe blog.

Dar ca să revenim la ce e important, persoana mea: am căutat ţuţăr în DEX pentru că aveam o curiozitate etimologică (nesatisfăcută) şi cum sunt convins că nu ai vrut să mă jigneşti atît de tare ca în sensul 1 (să spunem doar că nu am nici un fel de remuneraţie pentru că nimeni din PDL nu e conştient de existenţa mea, aşa cum nici Traian Băsescu nu este), să discutăm despre sensul 2, om de paie, manipulabil. Bitch, please. Din colţul de sală în care stau eu singur, neputînd înghiţi nici căcaturile tinerei elite europene dusă acolo ca să „sprijine pereţii bisericilor româneşti” în fiecare duminică, neputînd înghiţi conformismele tale sau ale Critic Atac (dar la asta o să revin, sunteţi ca intelectualii CDR de pe vremuri, nimic nu e mai uşor decît să fuţi la Băsescu,în cazul ăsta prin Cărtărescu, cu un zîmbet fin în colţul gurii, nimic nu e mai uşor decît să faci asta cînd ştii că toţi cei de la masă şi de la restul meselor din local fac asta), din colţul ăla de sală în care stau conservator (cred), ateu, anticlerical, pentru avorturi, pentru controlul imigraţiei, pentru dreptul la arme de foc etc. etc. etc., un fel de anarhist de dreapta (think Houellebecq) cu mood disorder, nu te vrea nimeni de ţuţăr. Pentru că nu te înţelegi cu nimeni, absolut nimeni. Poate doar cu Sebastian Lăzăroiu.

Critica puterii? Bitch, please. Voi (oamenii destupaţi de stînga şi artiştii destupaţi de stînga) sunteţi puterea. Guvernul se numeşte Ponta (şi să fie clar, în locul lui Băsescu trebuie să fie cineva, nu merge să fii „împotriva clasei politice”, cum a fost Piaţa Universităţii, pînă n-a mai fost). Dar nu asta e problema. Voi sunteţi puterea pentru că toată lumea bună (da, exact ca GDS odată) s-a transformat în George Clooney făcînd mişto la un şp, reuşind cumva să nu refuzaţi ICR-ul puterii la un caz. Bitch, please.Jriţ cu Susan Sarandon şi Matt Damon de Bush. Parcă nu e chiar Sf. Gheorghe ucigînd balaurul, dar ţi-ai făcut datoria de artist şi scriitor? Ţi-ai făcut-o. Exact cum şi-a făcut-o Komartin reuşind să bifeze memorabil într-un singur vers critica consumerismului şi a războiului din Irak, Ţupa avînd şi el cotidian „Irakul sub pleoape” sau aşa ceva, tu scriind poezii despre ce altceva decît G8. Aţi bifat tot, reuşind cumva să nu refuzaţi ICR-ul puterii la un caz. Bitch, please.

Răspuns la:

Nu mai exagerați, Mircea Cărtărescu o să fie bine


8 comentarii

  1. Pingback: Ban la ban trage și păduche la păduche - răspuns la Chiva | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Mircea Cărtărescu şi tirania văicărelii. Gigi şi Ponta « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

  3. Dreptul la arme de foc!? Și sunt curios ce se ascunde sub etc. Ce grozav și ce coios trebuie să te simți cu un pistol în mână stând pe verandă sau cum îi spune și așteptând un imigrant să forțeze clanța de la poartă ca să descarci cu sete pistolul în capul lui. Pentru ca ai apărat munca ta și a părinților tăi la care râvnesc toti nefericitii lumii ăsteia care nu merita nimic pentru ca sunt prosti, puturosi, lenesi si lasi si se ascund pe sub tiruri si pe vapoare ca sa devina ținte vii pentru vânătorii super inteligenți din clasa de mijloc.

  4. trickstian – nu am citit nimic de nabe, dar pare interesant, am inteles ca a fost si vecin cu hbq la un moment dat.
    dreptul la arme de foc – despre asta am scris intr un raspuns pe care doar ce l am trimis spre totb si in citeva ore banuiesc ca o sa apara. pe scurt, nu am pistol, dar ma gindesc sa nu fim meschini imbratisind doar cauze care ne servesc sau combatind la cele care ne dezavantajeaza. in fine, citeste mai bine raspunsul, am dezvoltat acolo si nu am chef sa ma repet. sub etc. ce sa se ascunda, sunt foarte in favoarea traficului de carne si as vrea sa se revina la procedeul ala sanatos in care copiii nascuti cu defecte fizice erau aruncati in prapastie.

  5. Pingback: Nu mai exagerați, Mircea Cărtărescu o să fie bine | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. Pingback: La ce e bună o armă de foc – răspuns la Sociu | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger