Bisturiul inteligent care detectează cancerul

0

Oamenii de ştiinţă de la London’s Imperial College, Marea Britanie, au creat un bisturiu inteligent care poate detecta, în câteva secunde, dacă ţesutul care este tăiat cu el este sau nu canceros. Astfel, operaţiile realizate în viitorul apropiat vor fi mult mai eficiente şi mai precise, susţin cercetătorii care au inventat instrumentul chirurgical.

 

 

Practic, acest bisturiu le-ar permite medicilor să revină asupra unor operaţii pentru a îndepărta bucăţi de ţesut canceros care nu au fost iniţial identificate de analize. Tehnologia propusă prin acest bisturiu este, totodată, capabilă să facă diferenţa între carnea de vită şi cea de cal. Bisturiul este unul electric, care se foloseşte de căldură pentru a tăia în ţesut şi are capacitatea de a realiza, pe loc, analize chimice. Pentru medici este adeseori imposibil să realizeze, după ochi, unde „se termină” o tumoare şi începe ţesutul sănătos, aşa că, de multe ori, celule canceroase rămân în organism în urma operaţiilor făcute tocmai cu scopul de a le extirpa. O cincime dintre pacientele care suferă operaţii pentru cancerul la sân, spre exemplu, au nevoie de o a doua operaţie pentru înlăturarea completă a ţesutului canceros.

Noul bisturiu a primit numele „iKnife” şi se foloseşte, în analiza sa, de mirosul eliberat de un ţesut care este tăiat cu curent electric, pentru a vedea dacă este sau nu canceros. În primul studiu realizat, cu teste pe pacienţi, bisturiul inteligent a diagnosticat mostre de ţesuturi de la 91 de persoane cu acurateţe de 100%, au scris cercetătorii în publicaţia Science Translational Medicine. În prezent, mostre de ţesut luate de la un pacient aflat în operaţie pot fi trimise la laborator, pentru analize, cât pacientul este încă sub anestezie generală, dar fiecare astfel de test durează jumătate de oră. Bisturiul inteligent rezolvă problema în mai puţin de trei secunde. Practic, el analizează informaţia biologică oferită de ţesut în timp ce este „ars” şi compară ce descoperă cu o bază de date de amprente biologice de la tumori variate şi, respectiv, de la ţesuturi sănătoase. Deocamdată, bisturiul va intra în teste clinice extinse, pe eşantioane de peste o mie de pacienţi, cu tipuri variate de cancer, un proces care va dura doi – trei ani; abia ulterior bisturiul va putea urma procedurile de aprobare pentru folosirea pe scară largă şi pentru comercializare.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger