Bisericile îi acuză pe politicieni de perpetuarea miturilor despre sărăcie

0

O coaliție de biserici din Marea Britanie acuză guvernul că perpetuează mituri despre sărăcie în încercarea de a justifica tăieri ale ajutoarelor sociale.

Într-un raport comun, Uniunea Baptistă din Marea Britanie, Biserica Metodistă, Biserica Reformată Unită și Biserica Scoției susțin că sistematica reprezentare eronată a săracilor în societate este o problemă de nedreptate, pe care toți creștinii trebuie să o sancționeze.

Raportul bisericilor vine înaintea introducerii așa-zisei “taxe pe dormitor”, una dintre cele mai importante tăieri din ajutoarele britanicilor care, în total, vor costa familia medie 900 de lire sterline pe an se dacă se iau în considerare tăierile anterioare, susțin laburiștii. Taxa pe dormitor înseamnă reducerea ajutorului social pentru cei care au un dormitor liber.

Paul Morrison, consultant al bisericii Metodiste, spune că bisericile sunt îngrijorate de faptul că tăierile sunt un simptom al percepției asupra oamenilor săraci din Marea Britanie care e greșită. “Se lasă de înțeles că oamenii merită, într-un fel, sărăcia, că sunt inferiori și că nu sunt apreciați. Bisericile cred că ei sunt de valoare și ar trebui tratați mai corect decât sunt acum”, a declarat acesta pentru BBC.

În raport, bisericile acuză politicienii că întrețin șase mituri despre săraci: faptul că sunt leneși, că sunt dependenți de alcool sau droguri, că nu sunt cu adevărat săraci, că înșeală sistemul, că au o viață ușoară și că ei cauzează deficitul.

“Am văzut că oamenii pe care îi apreciem, despre care credem că Dumnezeu îi apreciază și îi iubește, i-am văzut insultați în fiecare zi în presă și asta trebuie să se oprească. Consecința atitudinii față de săraci este faptul că tăierile din venituri precum acestea devin acceptabile, deci trebuie să denunțăm asta”, a adăugat Paul Morrison.

În același timp, președintele Partidului Conservator a subliniat, într-un interviu, că 878.300 de oameni care au aplicat pentru ajutor de handicap au renunțat la cerere în loc să facă o evaluare medicală. Aceștia reprezintă o treime din totalul aplicanților. Din cei 1,44 de milioane care au fost evaluați medical, 55% au fost considerați apți de muncă, iar 23,9% au fost considerați a fi capabili de muncă într-o măsură mai mică. Doar 232.000 au fost considerați incapabili să muncească. Politicianul a declarat că statul trebuie să se asigure că ajutoarele sociale ajung la cine trebuie, având în vedere că reprezintă o treime din cheltuielile bugetare.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger