Biscuiți din insecte, preparați la imprimanta 3D

1

“De ce să nu mâncăm insecte?”, se întreba Vincent Holt în 1885, într-un manifest publicat în ziarul St Paul Daily Globe în care lansa ideea că insectele ar putea deveni sursă primară de hrană pentru oameni. Cu această idee în minte, designerul Susana Soares și o echipă de oameni de știință din domeniul alimentar au proiectat o imprimantă 3D care produce biscuiți din făină de insecte.

 

Ilustrație de Penelope Kupfer

 

Deși ideea lui Holt nu a fost îmbrățișată de victorienii vremii, scriu autorii pe site-ul proiectului, insectele sunt consumate de multă vreme în multe părți ale lumii. În jur de 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume le consumă constant. Insectele, după cum argumenta autorul manifestului din 1885, se hrănesc toate cu vegetale, sunt curate, gustoase, hrănitoare și mult mai pretențioase față de ceea ce consumă decât oamenii. Totodată, ele ar fi deosebit de eficiente în transformarea vegetației în proteine comestibile. 100 de kilograme de furaje produc 40 de kilograme de greieri, dar numai 10 kilograme de carne de vită.

Susana Soares și echipa ei au conceput o metodă de a măcina insecte și de a le amesteca cu glazură de unt, brânză cremă sau apă pentru a prinde consistența adecvată trecerii prin imprimanta 3D. Utilizatorul își poate alege designul produsului final, pe care îl poate mânca așa cum e sau îl poate găti. Aici puteți urmări un filmuleț cu instalația Insects Au Gratin.

Inițiativa nu este însă singulară. Un grup de studenți de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, are un plan de a produce insecte comestibile la scară largă prin distribuirea unor kituri de producere a greierilor în zonele cele mai sărace ale lumii. Prin asta urmăresc îmbunătățirea regimului alimentar al oamenilor nevoiași și suplimentarea veniturilor acestora. Famiile producătoare de greieri vor păstra insecte pentru consumul propriu, iar pe restul le vor vinde pentru a fi procesate sub formă de făină și alte produse alimentare. Studenții au propus înființarea unei fabrici care să producă făina din greieri. Mai multe, aici.

Sursa: Newscientist


Un comentariu

  1. Pingback: ONU ne recomandă să mâncăm insecte | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger