Biologii marini cer interzicerea pescuitului de mare adâncime

0

 

Restricțiile de pescuit în zona coastelor marine există de mulți ani, iar pescarii s-au obișnuit cu ele, înțelegându-le scopul. Dar, din cauza lor, vasele de pescuit s-au aventurat mai adânc în largul mărilor și oceanelor în ultimii ani, în zone unde pescuitul nu este reglementat, iar acest lucru dăunează ecosistemului, susțin biologii marini.

Plasele uriașe de pescuit distrug ecosisteme și anihilează populații de pești, afirmă cercetători de la institute de biologie marină. Potrivit unor rapoarte ale ONU, pescuitul în ape adânci a crescut de șapte ori din 1960 până în 2004. Îngrijorați de efectele acestei activități, biologi marini din mai multe țări au tras un semnal de alarmă într-un articol apărut recent în publicația Marine Policy, cerând reglementări stricte și în cazul pescuitului în ape adânci – mai exact, interzicerea pescuitului dăunător de tip industrial, cu practici extrem de distructive pentru populația adâncurilor.

Pescuitul industrial a devenit un fel de minerit al adâncurilor, spun cercetătorii, pentru că tehnologia modernă permite identificarea zonelor cu pește și exploatarea lor. ”În prezent, pescuim în zone în care n-am avea ce să căutăm. Ce dispare acolo nu mai poate fi recuperat”, a explicat Elliot Norse, președinte al Institului de Conservare Marină. El spune că, împinse de disperarea căutării profitului, companiile de pescuit au ”atacat” adâncurile apelor fără să realizeze ori să se gândească la impactul asupra populației marine.

Creaturile din adâncurile mărilor și oceanelor au nevoie de mulți ani pentru a se maturiza și a produce urmași, trăiesc mai mulți ani, dar pot fi distruse într-o secundă. Spre exemplu, coralii din adâncuri pot trăi până la 4.000 de ani, dacă nu sunt deranjați. Unele specii de pești trăiesc un secol sau mai mult – cum ar fi Portocaliul din Pacificul de sud, care are nevoie de 30 de ani pentru a atinge maturitatea sexuală, de dezvoltare și trăiește până la 149 de ani. Dar cum adâncimea de pescuit s-a triplat, ca nivel, din 1950 încoace (conform specialiștilor de la Universitatea Azores din Portugalia), viața speciilor din adâncuri este în pericol.

Implicațiile politice ale pescuitului de tip industrial în largul oceanelor și mărilor sunt extrem de sensibile, spun biologii în Marine Policy, astfel că interzicerea totală nu arată deloc a sarcină ușoară. Deși comisarul european pentru afaceri marine și pescuit, Maria Damanaki, s-a pronunțat împotriva subvențiilor acordate pescuitului cu traulere, anumite state sunt mai degrabă împotrivă (Franța, Danemarca, Portugalia, Spania). Tradiția îndelungată a pescuitului și a indutriei de profil din aceste țări face această activitate un important factor economic pentru statele menționate. Totuși, spune Daniel Pauly (Universitatea din British Columbia), costurile pescuitului de adâncime depășesc beneficiile: ”Este o pierdere de resurse, de biodiversitate, de tot. În final, nu mai rămâne nimic”, a concluzionat el.

 

Sursa: ENN.com

Foto: IBTimes.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger