Biologii marini au gasit „zone moarte” in preajma scurgerii de petrol din Golful Mexicului

0

Oamenii de stiinta se confrunta cu tot mai multe dovezi ca putul fisurat al companiei BP genereaza „zone moarte”, secate de oxigen adica, in Golful Mexicului, unde vietuitoarele marine nu au cum sa supravietuiasca. In doua calatorii intreprinse recent, doi cercetatori independenti au detectat metan in niveluri „uimitor de ridicate”, bolborosind in zona scurgerii si antrenand reactii ce aspira oxigenul din apa. In unele cazuri, concentratia de metan este de 100.000 de ori mai mare decat este normal.

Alti oameni de stiinta, dar si pescari sportivi descriu migratii neobisnuite ale pestilor, crevetilor, crabilor sau ale altor vietuitoare din Golf, un exemplu fiind apropierea tot mai multor rechini de zona de coasta din Alabama, informeaza The Guardian. Un biolog marin de la Duke University, Larry Crowder, spune ca sunt deja semne ca pestii sunt alungati din habitatul lor natural de lipsa de oxigen. „Cand incepi sa vezi animale care isi modifica distributia, asta iti spune ceva despre calitatea apei din larg”, explica el. „Pestii se apropie de tarm in cautare de ape mai bune”.

In cadrul unei conferinte de presa, un cercetator de la Universitatea din Georgia, SUA, Samantha Joye, care a studiat efectele scurgerii la adancime, a spus ca putul fisurat genereaza metan si alte gaze naturale intr-o cantitate de pana la 50% din cea a petrolului deversat. O noua provocare pentru oamenii de stiinta, care pana acum au studiat doar efectele titeiului si ale celor 5,7 de milioane de litri de dispersanti chimici folosite pentru risipirea scurgerii.

Joye si-a exprimat ingrijorarea ca nivelul ridicat de gaz metan ar putea da peste cap lantul trofic oceanic si ar duce la dezvoltarea de microbi care, desi disperseaza metanul, se infrupta din oxigenul vital vietii marine, impinsa in acest fel spre ape proaspete. Cercetatorul a mai spus ca metanul s-a adunat intr-un strat de 200 de metri din coloana de apa, intre adancimile de 1.000 si 1.300 m si in concentratii care ameninta deja nivelurile de oxigen ale oceanului.

La intoarcerea sa dintr-o calatorie de 10 zile in Golful Mexicului, un oceanograf de la Universitatea din Texas a lansat avertismente similare. John Kessler a raportat niveluri „uimitor de mari” de metan la suprafata apei si in adancuri, pe o raza de circa 8 kilometri de jur imprejurul scurgerii. El si echipa sa au masurat totodata si o scadere cu 30% a nivelului de oxigen in anumite locuri.

Cantitatile uriase de metan si de alte gaze naturale, laolalta cu titeiul, prezinta un pericol cu totul nou pentru viata marina si pentru industria pescuitului in valoare de miliarde de dolari din Golful Mexicului.

Foto: Imagine dintr-un golfulet din Louisiana/Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger