Biologii au descoperit legătura dintre sex și … paraziți

4

O echipă de biologi de la Universitatea Indiana a descoperit că actul sexual, așa cum îl știm în prezent, s-ar datora, într-un anume sens, existenței paraziților pe această lume. Studiul a evaluat efectele autoreproducerii (în cazul speciilor asexuate) și ale reproducerii prin interacțiunea dintre doi parteneri.

Oricât de bizar ar suna, cercetătorii spun că sexul, așa cum îl cunoaștem în prezent, are legătură cu existența paraziților și evoluția acestora. Ei au descoperit că speciile la care reproducerea este realizată prin act sexual între doi parteneri sunt mult mai rezistente la diverși paraziți, fiind cu un pas înaintea evoluției acestora. Practic, spun biologii, sexul permite părinților să conceapă urmași mult mai rezistenți în fața paraziților, în vreme ce auto-reproducerea condamnă speciile la dispariție, din cauza inamicilor lor biologici. Paraziții la care se referă cercetătorii sunt cei care co-evoluează odată cu speciile în care trăiesc.

Teoria a primit numele ”Red Queen” (Regina de roșu), după un citat din cartea ”Alice în Țara Minunilor” de Lewis Caroll, care spune că ”trebuie să fugi cât poți de tare ca să rămâi în același loc”. ”Contextul co-evoluționar este de așa natură încât atât gazda (orice specie de pe planetă), cât și paraziții pe care îi poartă aleargă (evoluează) cât de repede pot, fiecare în felul său, doar pentru a rămâne în aceeași poziție”, explică studiul biologilor publicat recent în revista Science. Baza teoriei stă în ADN: cercetătorii au analizat capacitatea de apărare în fața parazițiilor și a infecțiilor produse de aceștia la generații provenite din reproducere prin împerechere, precum și la generații provenite din reproducere asexuată. Rezultatele au fost clar în favoarea generațiilor provenite din reproducere prin împerechere.

 

Sursa: ScienceDaily

 


4 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger