Biocombustibilul poate fi obținut din sub-produse agricole și reziduuri de la fermele de porci

0

Cercetători ai Universității Politècnica de València (Spania) au dezvoltat un proiect prin care au demonstrat că producția de biocombustibil poate fi crescută prin utilizarea sub-produselor agricole și a reziduurilor de la fermele de porci.

Cercetătorii agronomi spanioli au încercat să găsească o utilizare rămășițelor din producția agricolă de fructe și legume, dar și resturilor de la fermele de porci (constând, în special, în resturi de hrană, apă de curățat și excremente animale). Aceste resturi, de regulă, sunt stocate și utilizate ca îngrășământ natural pentru terenuri. Totuși, în ciuda calităților lor pentru fertilizare, anumiți compuși din aceste reziduuri pot cauza poluarea solului, a apei și a atmosferei, susțin autorii proiectului spaniol. Plus că, mai spun ei, în anumite regiuni (spre exemplu, nordul zonei Castellón sau parte din Valencia), nu există atât de mult teren agricol încât să absorabă întreaga cantitate de reziduuri de la fermele de porci și de producție vegetală. Iar transportul îngrășământului în alte regiuni implică și costuri suplimentare, greu suportabile, mai spun agronomii spanioli.

Din aceste motive, ei au studiat combinarea reziduurilor de la porci cu sub-produse agricole pentru obținerea biocombustibilului, reacție care ar aduce o folosire sustenabilă și pe lungă durată a acestora și ar evita depozitarea în exces, precum și efectele negative asupra mediului. Plus că ar aduce la viață un produs extrem de necesar: energie. Pentru ca rezultatele să fie mai mult decât satisfăcătoare, având în vedere că reziduurile singure nu pot produce suficientă energie, spaniolii propun combinarea cu anumite fructe și legume care nu mai pot face față vânzării (fie le-a trecut timpul, fie sunt în exces, fie nu îndeplinesc condițiile cerute etc.). Astfel, nivelul de metan din compus crește și producția de biocombustibil este eficientă și puțin costisitoare în comparație cu alte metode. Până în prezent, cercetătorii au testat in vitro combinații cu roșii, ardei iuți sau piersici; potrivit rezultatelor, ardeii iuți cresc cu 44% nivelul de metan din compus, roșiile, cu 41%, iar piersicile, cu 28%.

Încurajați de rezultatele de până acum, agronomii spanioli vor să treacă la scară largă și să simuleze producția de biocombustibil la nivel macro. Ei speră ca într-un an să obțină rezultate concludente pentru a putea propune tehnologia la nivel de producție de masă. Beneficiile ar fi variate: s-ar reduce emisiile de metan din depozitarea reziduurilor, ar oferi fermierilor o utilizare pentru aceste reziduuri și le-ar aduce niște bani în plus, iar pieței energetice alternative i-ar aduce o variantă nouă de biocombustibil. Proiectul a fost finanțat de Foundation Agroalimed of the Regional Department of Agriculture, Fisheries and Food.

Sursa: ScienceDaily.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger