Biocombustibilii nu sunt soluția miraculoasă pentru mediu

2

Biocombustibilii nu sunt nici pe departe soluția miraculoasă pentru combaterea schimbărilor climatice și aprovizionarea cu energie, a reiterat, vineri, raportorul special al ONU pentru dreptul la hrană, Olivier De Shutter, care a cerut Uniunii Europene o dezbatere responsabilă pe această temă pentru a repara greșelile din trecut.

Deși au fost prezentați de acum câțiva ani ca o soluție, se pare că biocombustibilii nu sunt un mijloc eficient de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și nu sunt nici o modalitate de a asigura furnizarea de energie pentru că necesită o suprafață prea mare de pământ, spune expertul ONU.

“Cu cât UE produce o cantitate mai mare de biocombustibil, cu atât este mai constrânsă să importe ulei vegetal din alte părți ale lumii”, spune Olivier De Shutter. Deși, în prezent, biocombustibilii nu reprezintă decât o parte mică din terenurile arabile, tot mai multe achiziții de teren la nivel mondial au ca scop producția de biocarburanți.

“Din ce în ce mai mult, ajungem să recunoaștem că au fost făcute greșeli în ultimii ani în elaborarea politicilor de susținere a biocarburanților și de luptă împotriva schimbărilor climatice”, spune acesta.

Uniunea Europeană și-a stabilit un obiectiv ambițios de utilizare a energiilor regenerabile în transporturi în proporție de 10% până în 2020.

Citiți și:

Biocombustibilii. Cum au ajuns ei de la o soluție pentru un transport curat la o amenințare pentru siguranța alimentară

Sursa: Liberation

Foto: Flickr / TheFriendlyFiend


2 comentarii

  1. Pingback: Biocombustibilii afectează calitatea aerului | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Prețul pentru energie verde: Biocombustibilii afectează calitatea aerului | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger