Biocombustibilii ar acoperi parţial cererea de combustibili fără să afecteze producţia de hrană

2

Biocombustibilii pot acoperi o parte din cererea existentă de combustibili lichizi fără să afecteze producţia de hrană, dar sunt departe de a fi înlocuitori pentru combustibilii fosili, arată un studiu citat de Treehugger.

Încercând să răspundă la întrebarea cât pământ din lume poate fi folosit pentru producţia de biocombustibili cu un minim impact asupra agriculturii şi mediului, profesorul Ximing Cai de la University of Illinois at Urbana-Champaign a arătat că aproximativ 1.107 milioane de hectare de pământ ar putea fi folosite pentru producţia de biocombustibili. Asta înseamnă 26-56% din cererea de combustibil lichid din prezent.

Studiul lui Cai a luat în calcul doar pământul cu o productivitate scăzută, care a fost abandonat sau este degradat sau nu este bun pentru producţia agricolă. Astfel că, cercetarea nu a luat în calcul terenul cultivat, păşunile şi pădurile. De asemenea, cercetătorii au presupus că aceste culturi pentru biocombustibili ar fi udate de apa de ploaie, nu de irigaţii.

Pământul disponibil pentru producţia sustenabilă de biocombustibil ar include păşuni marginale care ar putea fi folosite pentru culturi cu impact mic, care deşi au recolte mai puţin bogate ca alte plante pentru biocombustibil, pot fi folosite pentru producţia de biocombustibili, păstrând păşunea în acelaşi timp.

Dacă s-ar folosi doar pământ abandonat sau pământ parţial productiv, suprafaţa de pământ disponibil pentru biocombustibil estimată s-ar reduce la jumătate.

Cifrele sunt, însă, în continuă schimare din cauza gazelor cu efect de seră care determină schimbarea climatică, cu efect direct asupra terenului disponibil, avertizează cercetătorii.

Foto: Flickr / LHOON

Citiţi şi:

Consumul global de plante a crescut o dată cu creşterea populaţiei şi dezvoltarea economică

Futurologul Michio Kaku: Va trebui să părăsim Pământul la un moment dat, pentru că altfel vom muri

Tags:Advertisment ad adsense adlogger