Bio, frate! Încă de pe vremea lui Burebista

0

Weekendul trecut a fost la fabrica un bâlci în toată regula, ce meșterii romi care au fost invitați de Romano ButiQ să creeze obiecte meșteșukare împreună cu designeri sau tineri gata să updateze ofertele vechilor căldărari, lingurari, argintari sau împletitori romi. Concursul de idei despre cum s-ar putea adapta meșteșugurile tradiționale la vremurile noastre, și-a găsit câștigătorii. În imaginea de mai jos puteți vedea cele trei obiecte noi vor face meșterii romi cu știința lor veche.

 

Linguri de lemn ”bio, frate, încă de pe vremea lui Burebista” sau ibrice de cafea, scăunele sculptate sau căldări, veteranele cazane de țuică sau ceaune, toate au cam început să-și piardă căutarea în rândurile oamenilor grăbiți de azi. Meșteșugurile tradiționale rome însă ar putea fi integrate însă foarte bine în zilele noastre, și-au zis cei de la Romano ButiQ, care tocmai și-au încheiat concursul ”Creează obiecte meșteșukare!”. Iar la vederea celor trei idei câștigătoare, nu mai e nevoie de niciun argument suplimentar: un obiect de mobilier cu aer retrofuturist, o carafă minimalistă și un corp de iluminat fantezist, toate urmând să fie realizate de meșterii romi.

 

 

”Am fost bucuroși să vedem că în jur de 200 de persoane au participat la workshopuri, iar 70 de persoane au dorit să ne trimită gândurile lor legate de revalorizarea unor tradiții, fie că a fost vorba despre o idee sau de 30. Multe dintre schițele primite conțin idei bune, plauzibile, pe care meșteșugarii le vor încerca,” spun organizatorii. Multe dintre idei vor căpăta formă fizică (nu doar cele câștigătoare), iar autorii acestora vor fi răsplătiți cu obiectul sau obiectele  gândite. Urmează și câteva expoziții, prima urmând să se deschidă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, iar între timp Atelierul Meșteșukar s-a mutat temporar la Cluj.

 

 

 

 

 

.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger