Bio-becul care poate controla somnul

0

Un nou model de bio-bec i-ar putea ajuta atât pe cei care-şi pierd nopţile muncind, cât şi pe călătorii pe distanţe mari să-şi păstreze ritmurile naturale de somn. Acest bec alcătuit din LED-uri acţionează asupra unor fotoreceptori din ochi care captează anumite lungimi de undă ale luminii, trimiţând hipotalamusului un semnal. Acesta secretă imediat un hormon care îi transmite corpului că trebuie să se odihnească.

Un inventator din Florida testează acum bio-becul pe care l-a conceput şi despre care susţine că ar putea regla ritmurile circadiene, controlând producţia de melatonină, hormonul care ne spune când să mergem la culcare. Acest lucru e posibil prin eliminarea unui segment din lungimea de undă albastră a luminii produsă de acest bec. “Încercăm să găsim o cale de filtrare a acelei porţiuni din spectru şi să avem totuşi lumină albă,” spune Fred Maxik.

Această descoperire este posibilă prin prisma altei descoperiri, realizate cu 20 de ani în urmă, când a fost identificat un fotoreceptor special pentru lungimile de undă, care dă semnalul secreţiei de melatonină. Atâta vreme cât hipotalamusul nu generează acest hormon, corpul nu are informaţia că trebuie să se odihnească. Bio-becul lui Maxik exact asta îşi propune: să modifice ciclurile de melatonină naturale, permiţând oamenilor cu program nocturn să-şi continue activitatea fără a fi atât de obosiţi.

 

Sursa: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger