”Bine aţi venit în noul peisaj construit de om!” Cum se vede din avion Texasul ciuruit de sonde

4

Peisajul statului american Texas a fost modificat radical de exploatările care au loc în această regiune: văzut din avion, statul american nu pare altceva decât o mare de câmpuri geometrice din care ies utilaje, conectate între ele cu căi de acces. “Mă îndoiesc că oamenii care circulă cu maşina văd cum arată, de fapt, căminul lor. Bine aţi venit în noul peisaj construit de om!”, notează autoarea fotografiei de mai jos, Amy Youngs (sursa: Flickr). Fotografia a fost făcută în august 2013.

 

 

Din martie 2012, în Texas sunt cel puţin 6.000 de puţuri de exploatare a petrolului şi gazelor de şist, informează FracFocus citat de SourceWatch. Acest număr situează Texasul pe primul lor în rândul statelor americane în care a înflorit industria extragerii gazelor de şist. Conform statisticilor privind resursele naturale, dacă Texasul ar fi o ţară, ar fi a treia mare producătoare de gaze naturale din lume, după Rusia şi restul SUA. Însă problemele aduse de metoda fracturării hidraulice folosită pentru extragerea acestor gaze de şist sunt din ce în ce mai numeroase şi mai vizibile. În luna septembrie a acestui an, un articol din ENS Newswire vorbea despre cum poluarea aerului din regiunile unde se exploatează gaze de şist prin fracking distruge sănătatea localnicilor.

„În cinci ani de la boom-ul înregistrat de industria fracking-ului, colinele cândva frumoase din sudul Texasului au devenit peisaje industriale de groază. Iar sănătatea locuitorilor este parte din „răul colateral”, arată un studiu al grupului Earthworks, care indică faptul că toate chimicalele periculoase prezente în aerul din regiunile unde se practică fracking-ul provoacă probleme de sănătate grave celor care locuiesc în proximitatea exploatărilor. (…) Myra Cerny şi familia ei (soţul Mike şi fiul Cameron, de 15 ani) suferă de simptome variate, de la dureri ale oaselor la migrene, probleme respiratorii şi bronşită cronică. Cameron are sângerări nazale frecvente şi prezintă probleme de sănătate cumulate care, în mod normal, nu se întâlnesc în cazul adolescenţilor. Întreaga familie trăieşte cu ajutorul antibioticelor, inhalatoarelor şi calmantelor. Cei trei locuiesc în mijlocul unei zone industruale: 18 puţuri se află în raza a peste un kilometru de casa lor, 37 de puţuri, în raza a aproape patru kilometri, plus că mai sunt şi centrele de procesare, pe lângă aceste puţuri de exploatare”, notează ENS Newswire.

Articolul citează o serie de studii care au demonstrat că fracking-ul, prin procedura implicată şi substanţele chimice emise, este extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor. Familia prezentată a făcut numeroase plângeri către autorităţile însărcinate cu protecţia mediului din statul Texas – o investigaţie în acest sens a descoperit că un număr mare de hidrocarburi erau eliberate în aer prin fracking, inclusiv chimicale care ar putea afecta creierul ori sistemul nervos şi care au impact asupra dezvoltării copiilor. În ciuda rapoartelor şi neregulilor constatate chiar de către autorităţi, companiile care nu au respectat normele de mediu nu au fost sancţionate (articolul citează exemplul unei firme care a depozitat un container petrolier timp de 12 ore în faţa uşii familiei Cerny, timp în care emisiile de substanţe toxice din zonă au depăşit de 112 ori rata maximă admisă). „Experienţa familiei Cerny nu este singulară. Familii întregi sunt prinse în capcana traiului în poluare toxică”, notează articolul citat, pe care îl găsiţi integral aici.

Relatări similare despre problemele cauzate în Texas de fracking puteţi citi şi aici.

 

Surse şi foto: ENS Newswire, CleanTechnica, SourceWatch, Flickr


4 comentarii

  1. Daca lor le place…mie nu ! Nu pot sa cred ca se poate face asa ceva in numele lacomiei citorva industriasi, cind Tesla a rezolvat problema energiei intr-un mod elegant si practic , inca de la inceputul secolului trecut. Dar toate inventiile lui cu aplicatie imediata in domeniul producerii energiei ieftine au disparut fara urma . Multi or sa creada ca aberez si ca sunt adeptul teoriilor conspiratiei, dar niciodata nu ese fum fara foc si prea multe se leaga cu semnul intrebarii la sfirsit, dar ce stiu eu…eu fac perte din masa celor dupa virgula, neglijabila acea masa , chiar daca este aprox 95% din populatia planetei, buni pemtru carne de tun, experimente economice, stors de taxe si inpozite. Daca ei au fost in stare sa-si aduca tara si sa-si prosteasca poporul in asemenea hal, mie unul nu imi convine…sa-mi fie frica sa mai maninc un fruct sau sa beau apa dintr-un izvor, ca am sa fac cine stie ce boala de care nu-i dau medicii de cap, sa-mi scurtez zilele pentru ca altii sa faca averi astronomice, ei sa traiasca pina la 80, 90 sau 100 de ani si pe mine sa ma manince cancerul de la 50, ca sunt otravit cu stire sau fara, cu voie sau fara…Nu ! Si sa ma scuze cei care vor mai citi pe aici , le fut muma-n cur celor care nu le convine asemenea situatii, neaos, direct si romaneste !

    • Fac o mica erata . Fraza: ”le fut muma-n cur celor care nu le convine asemenea situatii”, se va citi: le fut muma-n cur celor care le convine asemenea situatii. Imi cer scuze pentru limbajul folosit la sfirsit , dar citeodata este necesar….te mai racoreste un pic si te poti( poate ) face inteles mai pe deplin.

  2. Pingback: Nasul TV » Cum se vede din avion Texasul ciuruit de sonde

  3. Sa ramana la ei acolo si sa ne lase pe noi in pace cu gazele de sist Nu am nevoie de independeta asta energetica, e mai importanta sanatatea mea decat gazul ieftin (cu ce ma incanta un gaz ieftin daca sufar de nu stiu cate boli?) care oricum nu o sa fie pentru ca mereu se gasesc niste intermediari intre noi si producatori….Marsi Ponta si voi toti cei care sunteti de acord cu fracturarea hidraulica..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger