Bicicloteca – biblioteca mobilă a homeleșilor din Brazilia

0

Dacă ideile bune depășesc granițele, asta o face pe bicicletă; mai exact, prin Bicicloteca, o bicicletă care transportă o mică bibliotecă prin orașul São Paulo din Brazilia. Proiectul e o metodă creativă și dinamică de a încuraja și facilita lectura, în special în rândul persoanelor fără adăpost, din moment ce bibliotecile necesită de regulă o legitimație și dovada domiciliului pentru împrumutul cărților; documente pe care oamenii fără adăpost nu le au.

 

Global Voices: The World is Talking, Are You Listening?

Acest articol scris de Davi Padilha Bonela a apărut inițial pe Global Voices Online, un site care traduce și preia din blogurile din întreaga lume


 

Bicicloteca s-a născut din această nevoie și a câștigat sprijinul locuitorilor din São Paulo, al mass-media și al mediului de afaceri, distribuind cărți și încurajând lectura timp de un an. Bicicloteca este strunită de Robson Mendonça, un bibliotecar de 61 de ani care trăia mai demult pe străzile din São Paulo. Romanul Ferma Animalelor, al lui George Orwell, i-a schimbat perspectiva și i-a demonstrat că lectura poate transforma viețile oamenilor. Robson Mendonça a deschis traseul său în viață și pentru alții ca el, ieșind în stradă alături de cei care vând revista Ocas (sursă de venit pentru homeleșii brazilieni, care distribuie publicația bilunară), sau prin intermediul Mișcării de Stat pentru Populația Persoanelor fără Adăpost, condusă de Mendonça și de alți susținători ai miilor de oameni ai străzii.

Clipul video de mai jos arată bicicloteca în acțiune în São Paulo:

 

 

Inițiativa se numără printre acțiunile Institutului pentru Mobilite Verde (IMV), o organizație non-profit care promovează mijloacele alternative și durabile de transport în mediul urban. Într-un e-mail, președintele organizației, Lincoln Paiva, își amintește cum a început totul:

Bicicloteca este o mișcare independentă care a apărut în diverse locuri din întreaga lume, având scopul de a merge în locurile în care bibliotecile tradiționale nu pot să pătrundă și să facă acest lucru cât mai simplu și mai ieftin cu putință. Bicicloteca pentru persoanele fără adăpost s-a născut după o întâlnire pe care am avut cu Robson Mendonça, un fost locuitor al străzii care a părăsit strada după ce a citit “Ferma Animalelor”.Institutul a donat prima Biciclotecă, iar celelalte au fost donate ulterior prin inițiative private.

Timp de un an, Bicicloteca efectuat mai mult de 107.000 de împrumuturi fără urmă de birocrație și a întocmit o colecție de peste 30.000 de cărți. În prezent, Institutul pentru Mobilite Verde supraveghează proiectul și extinderea sa asupra altor ONG-uri interesate de adoptarea lui. Bicicloteca împrumută și cărți redactate în Braille, pentru cei cu deficiențe de vedere, promovează activități în piețe publice și organizează plimbări cu tematică istorică pe străzi. Toate acestea au avut un impact pozitiv, un exemplu fiind faptul că IMV și Bicicloteca au fost nominalizate pentru Premiul Cetățenilor Durabili la cetegoriile de mediu și cultură.

Chiar și în fața adversității, care ar fi putut pune capăt proiectului, întregul oraș São Paulo a arătat bunăvoință și respect. În septembrie 2011, Bicicloteca a fost furată, însă repercursiunile semnificative din partea mass-media locale au contribuit la recuperarea echipamentului. Această adversitate a dus la mobilizarea pe Movere, o platformă online de crowd funding. Clipul video de mai jos reprezintă un apel pentru strângerea a circa 5.000 de euro pentru constuirea a două Bicicloteci:

 

 

În spiritul său inovator, Bicicloteca oferă, de asemenea, acces gratuit la internet alimentat solar acces la internet în toate locurile în care se oprește. Și nu doar pentru persoanele fără adpăost. Fără restricții, Bicicloteca democratizează accesul la informație, divertisment și cultură pentru publicul larg, pentru muncitori și studenți.

În Brazilia, oriunde merge, Bicicloteca transmite mesajul că o carte poate schimba o viață. Cu aceeași idee în minte, organizațita Biblioteci fără Frontiere, de exemplu, facilitează lectura nevoiașilor din Haiti și înființează biblioteci mobile pentru populația locală. Lumea are spațiu mai mult decât suficient pentru abordări creative în privința bibliotecilor.

Foto: Flickr/Green Mobility


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger