Bicicliștii se pregătesc de iarnă: Piste încălzite

1

Mai multe oraşe din Olanda iau în considerare o propunere de a încălzi pistele pentru biciclete, ca modalitate de a încuraja folosirea mai deasă a bicicletelor ca mijloc de transport pe timp de iarnă. Pentru încălzirea pistelor ar urma să fie folosită energie geo-termală, astfel încât pe acestea să nu se formeze gheaţa.

 

 

Costurile estimative ale proiectului se ridică la 20.000 – 40.000 de euro pe kilometru de pistă. Propunerea îi aparţine lui Marcel Boerefijn, care susţine că aceste costuri se vor amortiza rapid prin lipsa (sau măcar scăderea) accidentărilor bicicliştilor, prin scăderea necesarului de sare care se împrăştie, de regulă, pe piste, pentru a le face circulabile şi prin reducerea consumului de benzină (dacă oamenii sunt încurajaţi de noile condiţii să folosească bicicletele şi iarna, atunci vor lăsa mai mult timp maşinile în garaj). De asemenea, spune autorul propunerii, este foarte posibil ca, în final, costurile totale ale implementării proiectului să fie chiar mai mici decât costurile actuale de întreţinere a pistelor pe timp de iarnă.

Arien de Jong, reprezentantă a Uniunii Bicicliştilor Olandezi, a declarat că ideea este extrem de bine-primită de către biciclişti. „Suntem foarte încântaţi de propunerea pistelor încălzite, pentru că ar îmbunătăţi atât de mult lucrurile. Dacă pistele sunt îngheţate mai bine de patru săptămâni, conform statisticilor, rezultatele constau în peste 7.000 de accidente cu biciclişti. Aşa că orice idee menită să facă drumurile mai sigure pentru biciclişti este mai mult decât binevenită”, a adăugat Arien de Jong. În oraşul Zutphen, din estul Olandei, se aşteaptă deja rezultatele evaluărilor preliminare unui studiu de fezabilitate asupra propunerii, care va fi realizat anul viitor. Provincia Utrecht a anunţat că ia în considerare propunerea pistelor încălzite, de asemenea. Olanda are, cu aproximaţie, 18 milioane de biciclete la o populaţie mai mică de 17 milioane de persoane şi peste 35.000 de kilometri de piste pentru biciclete pe tot teritoriul ţării.

 

Sursa: BBC

Foto: Copenhagenize


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger