Bicicliştii din Ciudad de Mexico şi-au vopsit singuri 5 km de pistă

0

Localnicii din capitala Mexicului cer de ani de zile să li se traseze piste de biciclete prin oraş, însă în ciuda promisiunilor legislative realizate încă de acum patru ani, abia dacă au văzut aşa ceva. Din moment ce guvernul nu a reuşit să-şi satisfacă promisiunile, bicicliştii mexicani s-au aliat pentru a transmite un statement public puternic – şi-au trasat singuri piste pe străzile din faţa clădirii Congresului.

“Guvernul din Mexico City s-a angajat în 2007 să construiască 300 de kilometri de piste de biciclete de-a lungul oraşului până în 2012”, scrie unul din activiştii implicaţi în proiect, Jimena Veloz, pe portatul This Big City. “Cu toate acestea, oraşul încă are doar 22,2 km [de piste], şi asta pentru că mare parte din bani sunt alocaţi infrastructurii auto, lăsând la o parte mobilitatea nemotorizată” (vă sună cunoscut?).

Activiştii mexicani au strâns bani online şi au ieşit în stradă cu vopsea şi role de vopsit. Au reuşit să traseze 5 kilometri de pistă, pe care au botezat-o “Wikicarril” (“Wikipistă”), într-o singură zi. “Am lucrat timp de 8 ore. Am vopsit 5 km. Am cheltuit mai puţin de 1.000 de dolari”, scrie Veloz. “De câţi bani ar fi nevoie pentru a construi cu adevărat infrastructura pentru biciclete de care are nevoie oraşul?”.

Acţiunea lor o completează pe cea a conaţionalilor din Guadalajara, care, sătui la rândul lor de lipsa de iniţiativă a autorităților locale într-un oraș în care 350 de mașini noi apar zilnic pe şosea, în care calitatea aerului atinge niveluri alarmante şi în care nu există piste de biciclete, s-au apucat de capul lor, la începutul anului, să facă un traseu pentru bicicliști, ghidați de un profesor. Au făcut cu 1.000 de dolari ceea ce autoritățile ar fi făcut cu 500.000. Citiţi mai multe şi urmăriţi un filmuleţ despre această iniţiativă aici.

Sursa: Tree Hugger

Foto: Jimena Veloz


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger