Biciclete-ambulanţe pentru zone rurale fără ambulanţe motorizate

0

Când ambulanţele nu pot ajunge sau nu există într-o anumită regiune, bicicletele pot fi un substitut util, scrie FastCoexist, prezentând mai multe iniţiative care oferă astfel de biciclete-ambulanţe menite să vină în ajutorul oamenilor în zone unde nu există maşini care să îndeplinească acest serviciu.

 

 

CA Bikes, spre exemplu, oferă astfel de servicii în trei ţări est-africane, cu o “flotă” de biciclete acoperite, de tip ricşă. Bicicletele au fost create de Chris Ategeka şi sunt folosite în locul maşinilor, fiind în special utile femeilor care trebuie să ajungă urgent la spital, ca să nască. De asemenea, grupul FABIO (First African Bicycle Information Organization) operează în Uganda din 2009, colaborând cu Crucea Roşie, guvernul, UNICEF şi alte organizaţii non-guvernamentale. “Ideea este de a oferi centrelor de sănătate biciclete-ambulanţe pentru a le creşte eficienţa. Fiecare ambulanţă de acest tip are un telefon mobil în dotare, ca oamenii din sate să poată suna atunci când au nevoie de ajutor”, explică Georg Siegel, din partea FABIO.

Unul din principalele scopuri ale acestui program al bicicletelor-ambulanţe este de a reduce mortalitatea în rândul copiilor, care este, în Uganda, de 30 de ori mai mare decât în SUA sau Europa. Acum, cu ambulanţele pe două roţi, mamele pot ajunge la spital mai uşor; totodată, echipe instruite pot oferi ajutor chiar la faţa locului, în sate, funcţionând ca un fel de paramedici. Grupul FABIO plănuieşte să extindă serviciul oferit, construind pe cheltuiala proprie remorcile ambulanţelor şi cumpărând biciclete (care să le ducă) din pieţe locale africane sau importând biciclete second-hand din Europa. Apoi, ambulanţele pe două roţi vor ajunge în sate şi centre de sănătate unde este nevoie de ele.

Pentru a-şi pune proiectul în aplicare, Siegel vrea să pornească o campanie de tip Kickstarter, prin intermediul căreia donatori din toată lumea vor putea contribui cu bani la realizarea ambulanţelor pe două roţi – în acest fel, ele vor putea fi construite şi asamblate de localnici, într-un atelier special amenajat. Realizarea fiecărei biciclete-ambulanţă va costa 400 de dolari. “Ambulanţa pe două roţi este soluţia perfectă pentru zone rurale, unde rata mortalităţii este foarte ridicată. Este relativ ieftină, este uşor de manevrat şi poate merge pe drumuri mai rele, înnoroiate, pe unde vehiculele motorizate adesea se împotmolesc. Soluţia aceasta permite centrelor de sănătate să acopere o arie şi mai extinsă”, explică Siegel.

 

 

Sursa şi foto: FastCoexist

 

Puteţi citi şi:

Copenhaga îşi măreşte reţeaua de piste de bicicletă cu o pistă suspendată

Aplicaţia care găseşte cele mai bune rute pentru biciclete din lume


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger