Bicicleta inteligentă care avertizează cicliştii de obstacolele din trafic

0

Mersul cu bicicleta prin traficul urban poate fi o provocare dificilă, uneori, mai ales în marile aglomerări urbane sau în oraşe care nu au condiţii propice pentru mersul pe bicicletă. O bicicletă inteligentă vine în ajutorul cicliştilor, ca să îi menţină în siguranţă, avertizându-i printr-un semnal sonor de eventualele obstacole din trafic, scrie Inhabitat.

 

 

Bicicleta a fost creată de Netherlands Organization for Applied Scientific Research (TNO) şi este echipată cu senzori speciali care pot detecta vehicule care se apropie, alte biciclete, dar şi diverse alte obstacole. Dacă o maşină sau un alt obstacol se apropie prea mult (încât siguranţa ciclistului să fie ameninţată), scaunul bicicletei sau ghidonul acesteia încep să vibreze, pentru a anunţa ciclistul de pericolul iminent.

Bicicleta inteligentă a celor de la TNO s-a născut datorită creşterii accentuate a numărului de utilizatori de biciclete în Olanda, utilizatori care pot fi oricând în pericol de a se lovi de o maşină sau unii de alţii. Supraîncărcarea pistelor pentru biciclişti şi a străzilor a devenit o problemă reală pentru Olanda, astfel că oamenii de ştiinţă s-au gândit să adauge acest nou element menit să asigure siguranţa, pe lângă oglinzile care nu mai fac faţă într-un trafic atât de intens. Bicicleta este, totodată, echipată cu un sistem radar frontal, care detectează viteza de deplasare a pietonilor, a maşinilor şi a altor biciclete. În spate, bicicleta are un alt sistem, care detectează maşinile care se apropie prea mult din spate.

Datele colectate astfel sunt decriptate de un algoritm care realizează, astfel, ce obstacole sunt o ameninţare pentru ciclist şi care nu sunt. Dacă o maşină se apropie prea mult din spate, scaunul bicicletei vibrează şi alertează ciclistul să tragă pe dreapta ori să mărească viteza. Dacă apare în faţă un obstacol, ghidonul este cel care vibrează, avertizând ciclistul să încetinească ori să cotească. Cu ajutorul acestui sistem modern de avertizare, TNO speră ca bicicleta inteligentă să contribuie la siguranţa cicliştilor de pe străzi, din Olanda şi nu numai.

 

Mai multe detalii: Netherlands Organization for Applied Scientific Research (TNO)

 

Surse şi foto: Inhabitat, Fast CoExist

 

Puteţi citi şi:

Norvegia are primul “teleschi” pentru biciclete din lume

Bicicleta care colectează apa potabilă din aer, în timpul mersului

Bicicletele au generat 650.000 de joburi în Europa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger