Bicicleta, celebrată în Marea Britanie ca simbol al emancipării feminine

0

În urmă cu 100 de ani, sufrageta Alice Hawkins a mers cu bicicleta în turul orașului Leicester pentru a promova mișcarea pentru drepturile femeilor. A stârnit un val de indignare, căci era printre primele femei care au îndrăznit să poarte pantaloni în oraș. Astfel, în perioada luptei pentru dreptul de a vota, bicicleta a devenit un adevărat simbol al emancipării.

 

Inspirate de gestul sufragetei, mai multe doamne și domnișoare au înființat o organizație care dorește să încurajeze femeile cicliste. Motivul lor a fost simplu: în prezent, sunt de trei ori mai mulți bărbații cicliști, iar numărul femeilor cicliste este în continuă scădere. În Leicester, orașul biciclistei Alice, cultura ciclismului este acum puternică și încurajată de o comunitate tot mai largă, care se adună cel puțin o dată pe lună pentru plimbări – mișcarea Critical Mass, care are o vechime de peste un an și minim 200 de participanți constanți.

Membrele asociației au organizat la sfârșitul săptămânii trecute, pe 5 noiembrie, un eveniment deschis tuturor, de pedalare prin oraș, pentru a celebra moștenirea ciclistă a orașului Leicester și a inspira o ”revoluție modernă în ciclismul pentru femei”. Evenimentul a cuprins și un flash-mob, proiecții de filme și documentare, discuții și, desigur, distracție pentru toți participanții. Organizatoarea, Louise Dawson, este de profesie grafic designer și se implică de multă vreme activ în promovarea bicicletei ca și mijloc de transport alternativ, ușor de manevrat, distractiv și, de ce nu, simbolic, în continuare, pentru feminism.

 

Sursa și foto: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger