Bicicleta care colectează apa potabilă din aer, în timpul mersului

0

Folosind fluxurile de aer şi energia solară, dispozitivul pentru biciclete conceput de designerul austiac Kristof Retezár colectează circa jumătate de litru de apă potabilă într-o oră de mers. În timp ce pedalezi, în sticla ataşată cadrului se adună treptat apă numai bună de băut, astfel încât această invenţie ar putea fi folosită cu precădere în zonele călduroase, cu umiditate ridicată.

 

water-bottle-in-situ-644x428

 

Prototipul conceput de designerul austriac foloseşte fenomenul de condensare: sticla ataşată la bicicletă este dotată cu un răcitor intern, împărţit în două. Un mic panou solar asigură energia necesară răcirii jumătăţii superioare a condensatorului, proces care încălzeşte cealaltă jumătate. Când aerul trece prin jumătatea inferioară caldă, partea superioară se răceşte şi mai mult. Aerul care circulă astfel între cele două compartimente este răcit, astfel încât se produce condens, picăturile de apă fiind colectate în sticlă.

Acest dispozitiv, numit Fontus, este deocamdată în stadiul de perfecţionare, abia în viitorul apropiat urmând să se decidă dacă va fi produs la scară largă. Retezar e însă optimist, atâta vreme cât invenţia lui ar putea fi benefică în ţări unde accesul la apă este o problemă. Potrivit Naţiunilor Unite (UN), peste două miliarde de oameni din peste 40 de ţări nu au destulă apă. În 2030, arată estimările, 47% din populaţia omenirii va trăi în regiuni afectate major de criza apei, aceasta din urmă fiind, în opinia UN, cea mai subestimată problemă de management al resurselor cu care ne confruntăm în prezent.

 

water-bottle-explanatory-diagram-468x222

 

În acest context, austriacul spune că dispozitivul lui, bazat pe un principiu folosit de mii de ani în anumite culturi, poate fi o încercare de regândire, la scară mică, a resurselor. “Atmosfera Pământului conţine circa 13.000 de kilometri cubi de apă nefolosită. Scopul meu a fost să creez un device mic, compact şi autosuficient, care să absoarbă aerul umed, să separe moleculele de apă de cele de aer şi să colecteze apa în stare lichidă, într-o sticlă,” spune Retezar.

Sursa: Weburbanist

Puteţi citi şi:

Turnul care colectează apa potabilă din aer

VIDEO Cartea potabilă care poate salva milioane de vieţi

VIDEO Povestea impresionantă a omului care a învins deşertul de unul singur


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger