Biblioteca umană, un proiect dedicat toleranţei şi diversităţii

0

În speranţa de a inspira toleranţă şi de a promova diversitatea, Danemarca a propus un inedit proiect intitulat “Human Library“, care permite oamenilor să analizeze “cărţi interactive”, timp de o jumătate de oră. Aceste cărţi interactive, însă, nu sunt vreun dispozitiv virtual, ci oameni, în carne şi oase, care îşi spun, voluntar, poveştile.

Doritorii care se aventurează în această bibliotecă umană au la dispoziţie un catalog (ca în orice bibliotecă) de unde pot alege despre ce experienţă de viaţă vor să li se povestească: povestiri din lumea ţiganilor, amintiri ale copiilor supravieţuitorilor Holocaustului, memorii ale veteranilor războiului din Irak, amintiri de la orfelinat şi multe altele. Odată ce “cititorul” a ales ce vrea să audă, este direcţionat înspre o zonă de discuţie, unde va sta faţă în faţă cu “cartea” aleasă şi îi va afla povestea din scoarţă în scoarţă.

Inedita iniţiativă a fost lansată în anul 2000 de către o organizaţie non-profit, “Stop the Violence”. Scopul său era de a inspira lumea la conversaţie şi de a promova înţelegerea între tipuri diferite de oameni, care, în mod normal, nu ar interacţiona unii cu ceilalţi. “Punem sub semnul provocării ceea ce credem că ştim despre alţi membri ai comunităţii noastre. Punem sub semnul provocării stereotipurile şi prejudecăţile noastre, într-un cadru pozitiv, unde întrebările dificile sunt acceptate, aşteptate şi apreciate”, spune pagina de Facebook a proiectului Human Library.

Prima astfel de bibliotecă umană a fost găzduită de festivalul Roskilde din Copenhaga, scrie GoodNewsNetwork, unul dintre cele mai mari festivaluri de vară din nordul Europei. Tema ei s-a axat pe activităţi comunitare cu scopul de a stopa valul de violenţă din regiune, la momentul respectiv. Acum, proiectul s-a răspândit în peste 50 de ţări din întreaga lume, inclusiv în România, unde metoda este folosită de numeroase organizații, în proiecte de promovare a înțelegerii și respectului reciproc. Pe site-ul evenimentului puteţi afla unde anume au loc întâlniri ale cititorilor cu povestitorii bibliotecii umane.

Surse şi foto: GoodNewsNetwork, TA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger