Pentru împătimiţii cititului clasic, care nu concep lectura fără atingerea hârtiei şi fără mirosul specific fiecărui volum în parte, o astfel de bibliotecă ar putea părea un nonsens. Însă pentru noile generaţii de studenţi ale Universităţii Politehnice din Florida, noul model de biblioteca 100% digitală presupune o revoluţie radicală a felului în care accesează şi procesează informaţia.
Studenţii acestei universităţi vor avea acces la circa 135.000 de cărţi electronice, iar prin intermediul unui sistem intermediat de sistemul educaţional de stat, aceştia vor putea împrumuta cărţi tipărite de la alte biblioteci. Biblioteca cu o suprafaţă 1.000 de metri pătraţi a fost concepută de celebrul arhitect Santiago Calatrava ca un spaţiu deschis, prevăzut doar cu pupitre, terminale computerizate şi locuri confortabile pentru citit. Pe lângă titlurile deja disponibile, biblioteca are o rezervă de 60.000 de dolari, din care vor fi achiziţionate titluri solicitate de studenţi şi profesori: odată ce un titlu dintr-o bază de date mai generală va fi vizualizat de cel puţin două ori, cartea va fi automat cumpărată şi introdusă în arhiva universităţii.
Cum Universitatea Politehnică oferă exclusiv cursuri în ştiinţă, tehnologie, matematică şi inginerie, conducerea spune că unul dintre obiectivele instituţiei este să pregătească studenţii pentru munca în medii unde sunt folosite tehnologii de ultimă oră. “Abilitatea de a citi, absorbi, administra şi căuta documente digitale şi de a realiza cercetări digitale sunt calităţi din ce în ce mai importante în industrie,” arată Kathryn Miller, coordonatoarea bibliotecii.
Aceasta nu este prima bibliotecă unde cărţile tipărite au fost excluse. BiblioTech a fost cea care a deschis calea bibliotecilor digitale din Statele Unite, deschizându-şi anul trecut porţile la San Antonio. De asemenea, alte câteva biblioteci universitare şi şcolare s-au mutat în spaţiul digital, oferind elevilor şi studenţilor acces la cărţi electronice.
Sursa: The Guardian
Puteţi urmări şi:
Bibliocărţi, o bibliotecă online născută la Cluj, cu abonaţi de oriunde