Bhutan îl sărbătorește pe prințul nou-născut plantând 108.000 copaci

0

La începutul acestui an, nașterea fiului regelui Kheshar și al regineai Jetsun a fost sărbătorită de zeci de mii de oameni, care au plantat împreună 108.000 de copaci, fiecăruia dintre ei dedicându-i o rugăciune budistă. Printre voluntarii care au participat la sărbătoare s-au numărat premierul Tshering Tobgay, alături de alți câțiva miniștri, precum și liderul opoziției.

”În budism, copacul este cel care hrănește toate fomele de viață, simbolizând longevitatea, sănătatea, frumusețea și chiar compasiunea,” a arătat Tenzin Lekphell, coordonatorul inițiativei. Numărul exact al copacilor plantați – 108.000 – are la bază numărul 108, considerat sacru în budism: până la atingerea iluminării, un om trebuie să se lepede de 108 păcate, iluzii și dorințe. De aceea, și rozariul budist are 108 mărgele.

Pentru a marca nașterea primului născut al cuplului regal, fiecare din cele 82.000 de gospodării ale Bhutanului a plantat câte un copac, iar restul de 26.000 de copaci au fost plantați de voluntari în diferite zone din cele 14 districte. ”Fiecare puiet cuprinde o dorință și o rugăciune din partea persoanei care l-a plantat către Înălțimea sa Prințul, pentru ca prințul, asemenea copacului, să crească sănătos, vânjos, înțelept și plin de compasiune,” a mai explicat Lekphell.

Deși este una dintre cele mai sărace țări din lume, un sfert din cei 800.000 de locuitori ai săi supraviețuind cu mai puțin de 1,25 de dolari pe zi, iar 70% nu au electricitate, Bhutanul este țara unde progresul este măsurat în funcție de fericirea cetățenilor, și nu în funcție de PIB. În mica republică monarhală, care nu a fost colonizată niciodată și de unde lipsesc actele de violență în masp și atacurile teroriste, măsurarea bunăstării naționale ia în calcul deopotrivă dezvoltarea economică, fericirea oamenilor și echilibrul naturii. Constituția acestui stat impune, printre altele, ca 60% din suprafața Bhutanului să rămână mereu acoperită de păduri. De altfel, Bhutan și-a propus să ajungă prima țară din lume cu agricultură 100% organică.

După ce, pe 6 martie, locuitorii țării au plantat cei 108.000 copaci pentru prințul nou-născut, ministrul Turismului a inaugurat așa-numita ”Grădină a fericirii,” în capitala Thimphu. În grădina de peste 40.000 de metri pătrați, turiștii sunt invitați să planteze copaci pentru țările din care provin.

Sursa: The Diplomat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger