Capitala Germaniei a devenit primul oraş din această ţară care adoptă un mecanism de control al preţului chiriilor. Potrivit noii legislaţii, proprietarii nu vor putea creşte chiriile cu mai mult de 10% decât preţul mediu pentru chiriile percepute în zona unde se află imobilul. Această prevedere era aplicabilă vechilor contracte de închiriere, însă acum se va extinde pentru toate contractele ce vor fi încheiate.
“Plafonul de chirii e foarte important pentru Berlin, din cauză că diferenţele dintre chiriile plătite în virtutea unor contracte deja existente şi cele aferente unor noi contracte sunt uriaşe,” arată Asociaţia Chiriaşilor din Berlin. “O altă problemă este că oraşul primeşte în jur de 40.000 de noi locuitori pe an. Datorită acestui factor, piaţa imobiliară e foarte puternică,” precizează Reiner Wild, directorul Asociaţiei.
Parlamentul german a adoptat noua lege, menită să reglementeze piaţa chiriilor, mai ales în zone ale oraşului care se confruntă cu o criză de locuinţe. Deşi, în comparaţie cu alte capitale europene, Berlinul oferă încă chirii rezonabile pentru locuinţe, Wild e de părere că oraşul ar trebui să facă tot posibilul pentru a păstra preţurile chiriilor la un nivel acceptabil pentru locuitorii cu venituri mici. “Nu vrem să ajungem ca Paris sau Londra. În realitate, la Paris sau Londra, oamenii cu venituri mici sunt nevoiţi să locuiască în zone periferice ale oraşului,” explică directorul Asociaţiei Chiriaşilor din Berlin.
Anul trecut, preţul chiriilor a crescut la Berlin de la circa 5,50 euro / metru pătrat, la circa 9 euro, potrivit unui raport al companiei Jones Lang LaSalle. De asemenea, între 2013 şi 2014, chiriile au crescut cu aproximativ 9% în acest oraş.
Sursa: The Guardian
Foto: Rafal / Flickr
Un comentariu
Da la noi si salariile mici si chiri mari in orasele sigur e asa locuri de munca nu pre sunt deci rau.