Berlinezii cu venituri mici nu vor plăti mai mult de o treime din ele pe chirii

0

Costurile traiului în locuinţe publice au ajuns să fie prea ridicate în capitala Germaniei, motiv pentru care Senatul Berlinului a decis ca, de la 1 ianuarie 2016, chiriaşii care locuiesc în locuinţe publice să plătească sume direct proporţionale cu veniturile lor, scrie The Atlantic. Din cei 3,5 milioane de locuitori pe care îi găzduieşte Berlinul în prezent, în jur de 250.000 locuiesc în ansambluri rezidenţiale administrate de stat, în 125.000 de apartamente. Pe lângă acestea, oraşul mai are şi 280.000 de apartamente deţinute de companii imobiliare de stat, care vor fi supuse la rândul lor noii iniţiative, înmulţite până la 400.000 şi puse la dispoziţie cetăţenilor cu venituri mici.

Începând cu 2016, berlinezii cu venituri mici din locuinţele publice vor avea garanţia că creşterea chiriilor nu-i va goni din case. În plus, măsura recent adoptată obligă Senatul să construiască 30.000 de noi locuinţe publice în următorii 10 ani, urmând să fie stimulată şi creşterea numărului de apartamente deţinute de stat care sunt acceptabile ca preţ. Noua lege spune aşa: chiriaşii cu venituri mici care locuiesc în locuinţe sociale sau de stat nu vor plăti mai mult de o treime din veniturile lor brute pe chirie. În cazul celor care trăiesc în cele câteva clădiri care au costuri ridicate la energie, pragul chiriei va fi chiar mai jos, adică nu va depăşi 25% din venituri.

Plafonul veniturilor necesare pentru a trăi în astfel de locuinţe este destul de scăzut: o singură persoană nu trebuie să câştige mai mult de 16.800 de euro pe an iar un cuplu nu e nevoit să adune mai mult de 25.200 de euro anual pentru putea a locui în ele. Berlinezii eligibili pentru obţinerea unei locuinţe publice trebuie să se încadreze sub aceste praguri, iar limita apartamentelor în ceea ce priveşte dimensiunea este de 50 de metri pătraţi pentru o singură persoană, 65 de metri pătraţi pentru două persoane şi aşa mai departe, pe o scară ascendentă. Subvenţia maximă va fi de 2,5 euro pe metru pătrat; dacă se întâmplă ca chiria să fie mai mare decât suma astfel acoperită, chiriaşul trebuie să acopere diferenţa sau să se mute.

Deşi sistemul de locuinţe publice din Berlin oferă cele mai bune şi sigure condiţii de locuit cu chirie, el este uşor mai scump decât chiriile medii de pe piaţa liberă. În 2014, o chirie în mediul privat era, în medie, de 5,84 de euro pe metru pătrat, în timp ce în sectorul public se ridica la 5,91. Asta s-a întâmplat după ce, în trecut, Berlinul le-a permis companiilor care construiau locuinţe sociale să practice chirii mai mari care erau apoi subvenţionate de stat. Aceste subvenţii au fost apoi reduse treptat cu 13% anual, companiile fiind lăsate să acopere aceste scăderi prin creşterea chiriilor. Astfel, în timp, preţurile la chirie pentru locuinţele destinate rezidenţilor cu venituri mici au crescut treptat. Stoparea acestei creşteri prin intensificarea subvenţiilor ar atrage cu sine o povară financiară, însă noua lege asigură că oraşul va fi atât plătitor, cât şi beneficiar.

Citiţi mai mult pe The Atlantic.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger