Puține feluri în care e gătită carnea rivalizează cu grătarul – contacul direct cu focul potențează la maxim gustul și dacă e și o zi frumoasă, ritualul grătarului devine o sărbătoare. Totodată, carnea pusă pe grătar poate fi cancerigenă. Care ar fi atunci soluția de compromis?
În Journal of Agricultural and Food Chemistry a apărut un studiu ale cărui rezultate sunt o veste bună pentru orice iubitor al acestei activități ancestrale, grătarul.
Maeștrii grataragii știu că nimic nu merge mai bine cu o halcă de carne coaptă decît o bere rece. Cercetătoarea Olga Viegas a încercat să vadă ce se întîmplă dacă pune împreună cele două elemente cheie – carnea și berea.
Viegas a marinat timp de patru ore cotlete de porc în bere blondă, bere non-alcoolică și bere neagră. După ce le-a gătit pe grătar, a analizat rezultatul pentru a găsi hidrocarburi policiclice aromate, care apar în cărnurile afumate și în cele arse la grătar și care cresc riscul de cancer.
Berea neagră a redus cantitatea de hidrocarburi la jumătate datorită surplusului de antioxidanți. Aceștia încetinesc procesul de formare a hidrocarburilor.
Soluția pentru un grătar sănătos – țineți carnea în bere neagră înainte să o coaceți.
Citiți și:
Un comentariu
Solutia ar fi sa invete romanul sa faca gratar la jar nu la flacara. Sa nu se mai grabeasca. Sa isi pregateasca singuri condimentele, sa nu puna maggy sau alte prafuri cu MSG, sa faca focul, sa astepte pana ramane doar jarul si abia apoi sa puna carnea pe gratar.