Berea ca medicament? Doar hameiul din ea, spune ştiinţa

0

Hameiul este cel care dă cunoscuta savoare berii, dar o substanţă conţinută în hamei ar putea avea şi alte beneficii decât gustul iubit de atât de multă lume, arată o cercetare recentă. Aceasta a descoperit că substanţa chimică amară ce se găseşte în hamei poate fi încorporată în medicamente, în diverse tratamente. Dar, spun cercetătorii, acesta nu este, totuşi, un motiv să sărim pe sticla de bere de îndată ce am terminat de citit paragraful.

 

 

„Consumul excesiv de bere nu poate fi recomandat ca o practică pentru sănătate”, precizează autorii studiului. Substanţa amară descoperită în hamei şi derivatele sale, însă, au beneficii reale pentru sănătate şi pot fi prescrise sub forma medicamentelor în care s-ar putea regăsi de acum încolo. Astfel, noi medicamente ar putea fi inventate pentru a trata diabetul sau chiar unele tipuri de cancer, mai scriu autorii studiului, publicat în revista Angewandte Chemie International Edition şi finanţat de către o companie farmaceutică din Seattle.

Cu ajutorul unei tehnologii inventate la începutul secolului trecut, oamenii de ştiinţă au descoperit care sunt moleculele de hamei care dau gustul amărui al berii (sub ce aranjare chimică) şi tot astfel pot realiza care ar fi aranjamentul chimic necesar pentru eficienţă maximă a substanţei în tratarea unor boli specifice. Însă, de la acest studiu şi până la apariţia pe piaţă a medicamentelor care ar lupta cu aceste boli în care substanţa amară din hamei se dovedeşe eficientă, mai este o cale lungă de parcurs, avertizează cercetătorii. Până atunci, nu ne rămâne decât să consumăm moderat bere, despre care studii anuale ne informează ba că ajută la curăţarea rinichilor, ba ţine în loc de pâine, ba că nu face „burta de bere” de care se tem mai ales bărbaţii şi lista este deschisă.

 

Sursa şi foto: Discovery


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger