Benefiicile utilizării apei de ploaie pentru spălarea toaletelor

0

Un studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul de Inginerie Drexel din SUA arată că dacă ar ploua îndeajuns de mult în Philadelphia, New York, Seattle și Chicago, patru dintre cele mai mari orașe de peste ocean, și dacă locuitorii ar avea la dispoziție un sistem de colecta și stocare a apei de ploaie care cade pe acoperișurile locuințelor lor, ei ar putea trage apa la baie fără a folosi un strop din resursele municipale, arată un articol de pe site-ul instituției. Cercetătorii au folosit un model matematic pentru a calcula eficiența unui sistem de colectare a apei de ploaie la nivelul orașelor și a aflat că unul de dimensiuni adecvate ar reduce nevoile de apă potabilă a locuințelor cu 25% prin folosirea apei de ploaie pentru (auto)spălarea toaletelor.

Trasul apei la toaletă consumă cel mai mult din resursele de apă la nivelul locuințelor din SUA și Marea Britanie, scriu cercetătorii, mai exact aproape o treime, așa că un sistem adecvat de colectare a apei de ploaie ar reduce mult risipa celei potabile la nivel municipal. „Când o clădire ia locul unui peisaj natural, ploaia nu se mai poate infiltra în pământ”, spune cercetătorul Franco Montalto, care a condus studiul. „Ea se scurge și ajunge în canale, unde poate cauza inundații în aval și transporta agenți poluanți care se depun din aer pe corpurile de apă locale, ducând la supraalimentarea debitului de apă din canale și la revărsarea apei netratate în izvoarele și râurile locale. Așa că, dacă ar fi captată, apa de ploaie ar reduce din nevoile sistemului de tratare a apei și ar asigura funcționarea lui în condiții optime chiar și atunci când plouă mult”.

Luând în considerare tiparele anuale ale ploilor, populația rezidentă și suprafața acoperișurilor locuințelor din cele patru mari orașe, echipa de cercetare a calculat că, dacă ar exista o capacitate suficientă de stocare a apei de ploaie – puțin mai mult decât rezervorul standard de 1.000 de galoane (aproape 3.800 de litri) pentru o locuință -, atunci o familie de trei persoane care trăiește într-o locuință al cărei acoperiș are suprafața medie de la nivelul orașului ar avea suficientă apă pentru a acoperi peste 80% din trasul apei pe parcursul unui an, folosind burlanele de scurgere pentru colectarea apei de ploaie. Asta ar reduce nevoile totale de apă potabilă ale locuințelor cu 25% și facturile la apă cu circa un sfert în cazul unei locuințe de dimensiuni medii. Citiți mai mult aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger