Belgia este a doua ţară europeană, după Franţa, care îşi pulverizează rezervele de fildeş; ea se alătură unui şir mai lung de state care au luat această măsură – SUA, Gabon, Ciad, China, Zambia şi Filipine, scrie publicaţia National Geographic.
O tonă şi jumătate de fildeş a fost pulverizată în faţa Muzeului Regal al Africii Centrale, în Tervuren, în aproapierea capitalei Bruxelles. La eveniment au fost prezenţi oficiali belgieni, dar şi ambasadori şi demnitari din alte state (SUA, Franţa, Marea Britanie, dar şi Tanzania şi Africa de Sud). Evenimentul a fost organizat cu ajutorul International Fund for Animal Welfare (IFAW). Dincolo de mesajul simbolic transmis de distrugerea fildeşului (de solidarizare cu lupta internaţională dusă împotriva braconajului şi traficului cu viaţă sălbatică, în special cu elefanţi), măsura luată de Belgia are şi beneficii economice, susţine Adrian Hiel, director de comunicare al IFAW pentru Uniunea Europeană. „Fildeşul confiscat (căci din confiscări provenea această rezervă de fildeş a ţării) nu poate fi vândut niciodată, conform regulilor CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Astfel, el devine un cost suplimentar, pentru că trebuie depozitat, întreţinut. Odată distrus, aceste cheltuieli nu mai sunt necesare”, spune el.
Acţiunea Belgiei coincide cu o conferinţă internaţională care începe astăzi în Bruxelles, Conference on the EU Approach Against Wildlife Trafficking, la care participă 160 de reprezentanţi din ţările membre ale Uniunii Europene, organizaţii şi institute de cercetare. Scopul discuţiilor va fi cum poate Uniunea Europeană să combată traficul ilegal cu viaţă sălbatică, la nivel continental şi global. Recent, Parlamentul European a publicat o rezoluţie care condamnă braconajul elefanţilor şi cere un moratoriu impus asupra comerţului cu fildeş. Deşi rezoluţia Parlamentului European nu este un document cu putere de lege, ea transmite un mesaj politic puternic Comisiei Europene, care este organismul în măsură să aprobe directivele necesare implementării unor măsuri concrete împotriva traficului cu viaţă sălbatică. În luna februarie a acestui an, Comisia a deschis o perioadă de consultări publice pe această temă, pentru a identifica punctele slabe ale actualei legislaţii şi a veni cu îmbunătăţiri. Această perioadă de consultare publică se încheie astăzi, urmând ca, în scurt timp, Comisia să anunţe care sunt rezultatele, concluziile consultărilor şi dacă vor urma alţi paşi, în direcţia modificării legislaţiei privind problemele vieţii sălbatice.
Sursa, foto şi mai multe detalii: National Geographic
Puteţi citi şi:
Prima fatwa emisă împotriva traficului cu viaţă sălbatică
Franţa îşi arde stocurile de fildeş
Otravă pentru salvarea rinocerilor de la braconaj
Câini dresaţi să descopere contrabanda cu fildeş de elefant şi cornuri de rinocer
Studiu: Legalizarea comerţului cu corn de rinocer ar putea salva specia