Belgia: Cresc cazurile de eutanasiere a pacienţilor cu diverse suferinţe

3

Un transsexual belgian este cel mai recent caz de eutanasiere din Belgia, ţară care a legalizat, în 2002, această procedură – la cererea pacientului şi după analizarea atentă a îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege. Transsexualul în cauză suferise trei operaţii nereuşite de schimbare de sex. În cele din urmă, a ales să moară.

 

 

Nathan Verhelst s-a născut acum 44 de ani ca Nancy, adică fată, într-o familie care mai avea trei băieţi; fetiţa a fost respinsă de părinţii ei, care îşi doriseră un alt băiat, nu o fată. În timp, respingerea şi-a pus amprenta asupra copilului. Între anii 2009 şi 2012 a suferit trei operaţii de schimbare de sex. „Prima dată când mi-am văzut trupul în oglindă, după operaţie, am simţit o aversiune puternică faţă de el”, mărturisise Nathan. Cum şi a treia operaţie a fost lipsită de succes, el a solicitat eutanasierea pe motive de profundă suferinţă psihică. Medicii care au analizat cazul şi solicitarea au conchis că pacientul nu suferea de depresie temporară, astfel că i-au acceptat cererea şi Nathan a murit luni, într-un spital din Bruxelles, „împăcat”, a anunţat publicaţia Het Laatste Nieuws.

Anul trecut, în Belgia s-au înregistrat 52 de cazuri de eutanasiere pe motive psihologice. Procedura premergătoare eutanasierii este extrem de riguroasă, spun medicii belgieni, mai ales când este vorba de invocarea unor motive psihice. De când Belgia a legalizat eutanasierea la cerere, se remarcă o creştere constantă a numărului de persoane care optează pentru această procedură, cele mai multe fiind suferinde de cancer şi având vârste peste 60 de ani. Pacienţii care solicită procedura trebuie să fie capabili să decidă pentru ei înşişi (adică în deplinătatea facultăţilor mintale), să fie conştienţi şi să emită o „solicitare de a muri voluntară, repetată şi calculată”. În 2012, au fost 1.432 de cazuri de eutanasiere în Belgia, ceea ce înseamnă o creştere cu 25% faţă de anul anterior, 2011. Cifra reprezintă 2% din totalul deceselor înregistrate în Belgia anul trecut. Eutanasierea la cerere nu este o procedură controversată în Belgia, ba chiar dimpotrivă, parlamentul acestei ţări ia în considerare extinderea limitelor aplicării legii şi la pacienţi sub 18 ani.

 

Sursa şi foto: BBC

 


3 comentarii

 1. Hai s-o legalizam si-n Romania, dar la cererea celor cu depline facultati mintale, normali la cap, satui de toti imbecilii care misuna prin tarisoara noastra.

 2. Jurnalismul e in floare: “De când Belgia a legalizat eutanasierea la cerere, se remarcă o creştere constantă a numărului de persoane care optează pentru această procedură”.
  Incepand de cand ar fi normala o crestere a numarului de persoane? Dinainte sa se introduca varianta asta?

 3. nu, alexandra. logica ta cam schiopata, si mai esti si chitzibushara.
  ar fi fost posibil ca de cand Belgia a legalizat…… , sa nu se remarce o crestere, ci sa ramana constant.
  exprimarea e foarte in regula.
  vezi ca are totb-ul alte articole cu greseli. sau , daca intra-devar vrei sa te distrezi, sari pe metropotam :))

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger