Bei ca să uiţi? De fapt, alcoolul te ajută să ţii minte mai bine

0

Bei ca să uiţi de probleme? Cercetătorii de la Universitatea din Texas avertizează că alcoolul ne ajută să le ţinem minte mai bine. Consumul de alcool ajută ca unele părţi ale creierului să înveţe şi să memoreze unele lucruri mai bine.

Părerea generală potrivit căreia consumul de alcool te ajută să uiţi lucruri şi dăunează abilităţilor de învăţare nu este greşită, dar subliniază doar o parte a impactului alcoolului asupra creierului.

Neurobiologul Hitoshi Morikawa spune că atunci când vorbim despre învăţare şi memorie, vorbim despre memoria conştientă. „Alcoolul diminuează abilitatea noastră de a reţine informaţii precum numele colegului sau definiţia unui cuvânt sau unde am parcat maşina. Dar subconştientul nostru învaţă şi memorează, de asemenea, iar alcoolul poate creşte capacitatea de învăţare la acest nivel”, spune cercetătorul.

Când oamenii beau alcool sau consumă droguri, subconştientul învaţă nu doar să consume mai mult, ci devine şi mai receptiv la formarea memoriei subconştiente şi obiceiurilor referitoare la mâncare, muzică şi chiar oameni şi contexte sociale.

Morikawa spune că alcoolicii nu sunt dependenţi de plăcerea de a bea sau de ameliorarea suferinţei pe care o aduce alcoolul, ci de semnalele de mediu, de comportament şi psihologice declanşate de eliberarea dopaminei din creier ca urmare a consumului de alcool. “Oamenii cred că dopamină este un transmiţător de fericire sau de plăcere, dar este un transmiţător de invatare”, spune cercetătorul.

Unul dintre lucrurile învăţate când consumi alcool este că acest obicei este o răsplată. A merge la bar, întâlnirea cu prietenii, a mânca anumite mâncăruri, a asculta o anumită muzică şi alte lucruri plăcute pe care le fac oamenii în timp ce consumă alcool sunt ca o răsplată.

Foto: Reuters

Sursa: Daily Mail

Cititi si:

Cei care consuma alcool pentru prima oara la o varsta frageda il folosesc pentru a face fata stresului

Consumul moderat de alcool ne protejeaza de bolile de inima

Alcoolul si minciuna traditiei

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger